|
Corneliu Popovici: "Așa-zisele reforme în educație comportă multe riscuri"
Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, consideră că introducerea sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi în Codul Educației comportă mai multe riscuri, notează Noi.md.
"Este nevoie de introdus anumite mecanisme, care să readucă situația din școli la o anumită normalitate, la o anumită disciplină. Eu consider că aceste modificări sînt necesare, deoarece Ministerul și structurile din structurile administrative din domeniul educației au pierdut controlul asupra situației din școli ca urmare a acestor aventuri numite reforme din sistemul educațional. Au pierdut acest control în ultimii ani, nu într-o zi, și nu în două. Pentru că nu trebuie să faci reforme de dragul reformelor", a menționat Corneliu Popovici în cadrul unei emisiuni la Primul în Moldova.
Fostul ministru al Educației a evidențiat că pentru el a face o reformă înseamnă a îmbunătăți lucrurile, a le consolida.
"De aceea pentru a readuce situația la o anumită normalitate și a evita aceste manifestări violente, legislatorii noștri nu văd alte mecanism decît de a introduce metode restrictive, de penalizare. Probabil, ar fi și aceasta o metodă, dar nu știu cît de eficientă. Iar în condițiile acestui sistem lipsit de balanță eu nu știu, dacă ele nu vor genera și alte riscuri. Riscuri, care pot veni din partea administrației școlare. Nu exclud faptul că s-ar putea recurge la anumite abuzuri din partea administrației școlare cu scopul de a pedepsi anumiți copii, în special, pe cei defavorizați".
Corneliu Popovici a mai spus că atunci cînnd vorbim despre aceste modificări la Codul Educației, trebuie să se țșină cont de următoarele aspecte: care va fi impactul; cum se va implementa și cum se vor evita aceste riscuri de abuz din partea structurilor.
"Mai mult decît atît, cineva s-a gîndit, care vor fi urmările asupra sănătății mentale, asupta comportamentului acestor copii. Vă imaginați, un copil ar putea fi exclus de la școală, dar ce va face el mai departe? El își va pierde încrederea în propriile forțe, pe de o parte, pe de alta, va fi lipsit de anumite perspective. În general, i se va strica viața...".
Amintim că, la inițiativa Centrului Național de Prevenție a Abuzului față de Copii (СNPAC), mai multe organizații ale societății civile (OSC), au lansat recent un apel public, prin care au cerut Ministerului Educației și Cercetării (MEC) retragerea propunerilor de modificare a Codului Educației privind introducerea sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi. OSC-urile consideră că în elaborarea acelor modificări nu s-a luat în considerare faptul că protecția copiilor nu poate fi realizată prin pedeapsă și că sistemele de sancțiuni și recompense ale elevilor contribuie la un șir de efecte secundare nedorite.
Totodată, Ministerul Educației a comentat anterior pentru Noi.md că această conștientizare a limitelor comportamentale în mediul școlar este extrem de importantă în condițiile în care fenomenul violenței se răspîndește tot mai mult.
Amintim că, potrivit noilor modificări aprobate în prima lectură de Parlament, Codul Educației ar urma să fie completat cu o listă de sancţiuni aplicabile elevilor, printre care eliminarea temporară de la lecții, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp sau chiar exmatricularea, fără drept de reînscriere ulterioară în aceeași instituție.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1495
- Populația:
- 10196 locuitori
Rezina este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rezina. Amplasat în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Rezina se află la o distanţă de 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituie 10196 locuitori. Localitatea Rezina este atestată documentar în anul 1495.
Comentarii
(0)