|
Autoritățile subliniază importanța participării cetățenilor la recensămîntul populației și locuințelor
În cîteva zile, în țară va începe recensămîntul populației și locuințelor, un exercițiu important care are loc odată într-un deceniu. Cetățenii sînt obligați conform legii să răspundă la întrebările recenzorilor, iar autoritățile să asigure confidențialitatea datelor. Despre acest lucru au amintit astăzi, reprezentanții autorităților centrale.
Recensămîntul populației și locuințelor va dura 3 luni, o perioadă mai îndelungată comparativ cu cel din 2014, care s-a desfășurat timp de două săptămîni. Datele despre persoane și locuințe vor fi colectate de recenzori, care vor purta uniformă specială. Ei vor întreba cetățenii despre anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația și alte aspecte.Totodată, oamenii vor fi întrebați despre parametrii tehnici ai locuințelor, a precizat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Daniel Vodă. Acesta a mai precizat că datele, care vor fi confidențiale, vor fi utilizate de autorități la planificarea politicilor publice, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.
„Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare din fiecare localitate. Cu alte cuvinte, participînd la acest recensămînt ajutăm autoritățile centrale dar și autoritățile locale să planifice mai bine politicile publice și înțelegerea necesităților fiecărei localități. Recensămîntul va oferi răspunsuri la întrebări de exemplu cum să distribuim bugetul la nivel local sau cîte școli, grădinițe, locuri de muncă trebuie planificate sau locuri de joacă trebuie construite în anumite regiuni”.
Deși în ultima perioadă campania de informare privind recensămîntul s-a desfășurat activ în toată țara, unii cetățeni ne-au spus că nu cunosc ce presupune acesta.
„Trebuie să știm ce populație a rămas în țară, cine sînt, unde trăiesc”;
„Noi sîntem foarte cointeresați”;
„A mai fost un recensămînt acum 10 ani și nu am participat. Ce obținem noi din aceste recensămînt?”;
„Este un exercițiu important pentru stat pentru a cunoaște cîți cetățeni avem, mai ales în condițiile migrației”.
Evenimentul de lansare a Recensămîntului va avea loc sîmbătă, în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
Amintim că, recensămîntul persoanelor și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie -7 iulie, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă informații demografice. Ultimul recensămînt s-a desfășurat în 2014.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1508
- Populația:
- 2000 locuitori
Duşmani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Duşmani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 6 km de orașul Glodeni și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2000 de oameni. Satul Dușmani a fost atestat documentar în anul 1508.
Comentarii
(0)