|
Natalia Barabanșcikova: "Autobuzul cu copii nu a fost lăsat să intre în Lituania din motive neverosimile"
Autobuzul cu copii moldoveni, membri ai teatrului-studio muzical-coral "Rapsodia", a reușit în cele din urmă să treacă granița dintre Belarus și Lituania și să se întoarcă acasă după o lungă reținere la graniță.
Despre aceasta a relatat pentru Noi.md Artista emerită a Moldovei, fondatoarea studioului-cor pentru copii "Rapsodia", Natalia Barabanșcikova.
Potrivit ei, problemele au putut fi soluționate prin eforturi comune, cu sprijinul Ministerului de Externe al Republicii Moldova și al reprezentanților corpului nostru diplomatic din Belarus și Lituania, partea belarusă oferind un ajutor important copiilor.
Autocarul a trecut în siguranță punctul de control "Kamenny Log" din partea Belarusului și Miadininkai din partea Lituaniei.
Natalia Barabanșcikova a declarat că înainte de aceasta, ambasada a informat că părțile au convenit la nivelul ministerelor de externe al Moldovei și Lituaniei, a reprezentanților corpului diplomatic moldovenesc de la Minsk și Vilnius, iar autocarul a putut trece granița, la care a fost reținut atîta timp.
Artista emerită a Moldovei crede că autobuzul cu copii din Moldova nu a fost lăsat să intre în Lituania dintr-un motiv absolut inventat.
"Ni s-a spus că transportatorul nostru nu avea documentul necesar sau că lipseau unele documente. Dar nimic din toate acestea nu este adevărat. Am călătorit cu aceste documente și în țări din spațiul Schengen, trecînd prin România, apoi prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus. Polonezii ne-au oprit, au verificat toate documentele și nu au existat probleme. Dar abia cînd a trebuit să ne întoarcem acasă din Belarus, brusc au apărut asemenea întrebări. La ieșirea din Brest totul a fost în regulă, dar lituanienii au spus că nu aveam anumite documente", a declarat Natalia Barabanșcikova.
Potrivit acesteia, în primul rînd, după cum s-a dovedit ulterior, nimeni nu știa despre astfel de documente, inclusiv Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Autoritățile lituaniene au introdus unele reguli noi începînd cu 1 martie, dar nu au informat pe nimeni.
"Dar, în cele din urmă, am fost ajutați să rezolvăm aceste probleme ambasadele noastre din Belarus și Lituania", a declarat Artista emerită a Republicii Moldova, fondatoarea studioului-cor pentru copii "Rapsodia".
Vorbind despre starea copiilor, ea a menționat că în colectiv a apărut un virus cam în a treia zi. Se pare că cineva i-a infectat pe copii pe drum, în timpul numeroaselor întîlniri.
"Dar noi ne-am întîlnit cu multă lume. Am fost în Belarus, am cîntat la Universitatea din Varșovia și am susținut două spectacole la Casa de Orfani din Varșovia. Apoi am avut un concert la Brest, dedicat memoriei Marelui Război pentru apărarea Patriei. Am dat un spectacol. La Minsk am participat la concursul internațional al teatrelor pentru copii din CSI, în perioada 24-27 martie, și am luat Marele Premiu acolo! Deci sîntem foarte tari! Eram foarte fericiți. Ei bine, s-a întîmplat că nu au vrut să fim lăsați să intrăm nicăieri. Rămăsesem blocați și era foarte înfricoșător. Am avut chiar și mitraliere îndreptate spre noi. Am așteptat mult timp ajutorul. Dar, în cele din urmă, Ministerul Afacerilor Externe și-a îndeplinit sarcina și acest lucru este foarte îmbucurător", a subliniat Natalia Barabanșcikova.
Potrivit acesteia, copiii au fost alimentați foarte bine.
"Cu toții am luat mîncare cu noi, bielorușii ne-au hrănit foarte bine. Astăzi ne alimentăm în totalitate cu mîncarea lor, inclusiv cu mîncare caldă. Belarușii au făcut totul pentru noi. Copiii sînt sătui și mulțumiți. Am fost aduși la o școală, unde am fost primiți extraordinar, am luat micul dejun și prînzul, iar copiii s-au odihnit, s-au întins în paturi, au cîntat la pian, au sărit în sala de sport. Ne-am bucurat la maxim. Copiii au fost foarte fericiți. Belarușii sînt foarte bravo, ei și la vamă s-au comportat atît de bine. Ne-au luat pe toți obosiți, bolnavi, speriați. Ne-au luat în brațe și ne-au dus mai departe. Ne-au ajutat să ne întoarcem. Ne-au oferit posibilitatea să mergem la toaletă, pentru că nu am avut voie să mergem la toaletă timp de șapte ore. A fost îngrozitor", a declarat Natalia Barabanșcikova.
Ea a precizat că în excursie au fost prezenți membri ai teatrului de teatru-studio muzical-coral "Rapsodia", iar în general el are și un cor, un ansamblu, un studio de soliști.
"Și oriunde mergem, întotdeauna aducem din străinătate primele locuri. Iar îacum aducem acasă Marele Premiu. Este o mîndrie foarte mare pentru țara noastră", a spus Artistul emerită a Moldovei.
Ea a precizat că, dacă totul va decurge bine, autocarul cu copii va reveni în Moldova pe 30 martie.
Natalia Barabanșcikova a spus că, din păcate, copiii, fiind epuizați, s-ar putea să nu poată participa la concertul de la Sala cu Orgă, care era programat pentru 31 martie.
"Dacă totul va fi bine, vom veni pe 30 martie, dar sîntem cu toții absolut fără puteri și vom vedea cum se va primi pînă la urmă", a spus ea.
Menționăm că timp de trei zile Lituania și Polonia au reținut autocarul cu copii de la studioul coral moldovenesc "Rapsodia. După spectacolul din Belarus, participanții de la "Rapsodia" au încercat să se întoarcă acasă prin Polonia și au ajuns la punctul de control "Brest".
Aceștia au plecat de la punctul de control "Brest" pe 27 martie în jurul orei 23.00. Cu toate acestea, pe 28 martie, la ora 02:00, s-au întors înapoi. Apoi, autobuzul a mers la granița dintre Belarus și Lituania, a plecat de la punctul de control "Kamenny Loh" în jurul orei 17.00, iar peste aproximativ patru ore s-au întors înapoi. Seara tîrziu au făcut o altă încercare de a pleca spre Lituania, dar din nou fără succes - autobuzul s-a întors din nou în Belarus în această dimineață.
"Lituanienii au emis șoferului autobuzului refuz de intrare pe motiv că "reprezintă o amenințare la adresa securității Lituaniei"", a raportat Comitetul de Stat de Frontieră din Belarus.
Participanții din "Rapsodia" au fost duși în satul belarus Tsudenișki din regiunea Oshmiany. Ei au fost hrăniți la școala locală și li s-a oferit un loc de odihnă. Apoi, tinerii artiști au fost ajutați de diplomații moldoveni. De rezolvarea problemei s-au ocupat diplomații moldoveni de la Minsk și Vilnius.
Serviciul de presă al Ministerului de Externe al Moldovei a declarat că, în conformitate cu decretul guvernului Lituaniei privind regimul de trecere a frontierei, autobuzul nu a fost lăsat să treacă din cauza că transportatorul nu avea licență. Ambasada Republicii Moldova la Vilnius a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene de frontieră și a contribuit la rezolvarea rapidă a situației și la obținerea permiselor necesare în cel mai scurt timp posibil.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1598
- Populația:
- 38 locuitori
Măgura este un sat din cadrul comunei Pietrosu, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni. Satul Măgura a fost menționat documentar în anul 1598.
Comentarii
(0)