|
Fikret Shabanov: ”În vizor este Transnistria”
Franța, cu ajutorul cooperării militare cu Republica Moldova, vrea să se așeze la masa negocierilor privind reglementarea în Ucraina, avînd în mînă cărți puternice și atuuri, și să primească partea sa de plăcintă.
O astfel de opinie a exprimată președintele centrului analitic Consultations on international politicy and economy (Canada), Fikret Shabanov, într-un interviu acordat unuia dintre portalurile ucrainene și canalului youtube ”Фабрика новин”.
El a remarcat că Franța are o experiență istorică îndelungată de internaționalizare a oricărui conflict și, prin acorduri juridice, tratate sau intenții, intră într-un proiect în care nu are ce căuta.
Potrivit analistului, de exemplu, Franța nu are nimic de-a face cu Arctica, dar a "intrat" acolo prin acorduri juridice internaționale ca și cum ar avea ceva de-a face cu Arctica.
Fikret Shabanov consideră că Franța face același lucru acum pentru a se așeza la masa negocierilor privind reglementarea în Ucraina și pentru a-și lua propria bucată de plăcintă.
"Franța vrea să vină la masa negocierilor cu o plăcintă pentru ea. Dar cărțile ei sînt slabe acum. Europenii nu sînt de acord. Marea Britanie a spus că nu este nevoie să trimită trupe în Ucraina. Pe cine să implice pentru a ajunge la masa negocierilor? Franța are nevoie de cărți puternice, de atuuri la masă, și ea implică Moldova, semnează cu ea un acord, îi furnizează stații radar, forțează Moldova să se retragă din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE), declară că în principiu în Moldova se vor afla niște militari francezi", a declarat președintele think tank-ului canadian Consultations on international politics and economy.
Potrivit acestuia, în vizor este Transnistria.
Fikret Shabanov a menționat că Rusia a dat de înțeles anterior că Transnistria este teritoriul său.
"Și care este granița terestră pentru pătrunderea Rusiei în Transnistria? Odesa! Deci modelul francez este să vrea mai mult, să obțină minimul pe care îl pot obține fără să aibă nimic de-a face cu această situație", a subliniat analistul.
În opinia sa, nici Slovenia, cu atît mai puțin Germania, nu se vor lăsa agățate de cîrligul francez, deoarece obiectivul principal al acordului dintre Rusia și Franța este de a împinge Germania sau de a o confrunta cu Rusia, de a le aduce într-o ciocnire frontală.
"Aceste doctrine nu se schimbă de 500 de ani. Se schimbă numele și metodele de război, dar esența și obiectivele sînt aceleași. Nu se schimbă nimic. Cuvintele pline de speranță ale Franței sînt o poveste despre ceea ce poate și vrea să obțină pe seama Ucrainei și un sistem de manipulare a Ucrainei atunci cînd parcă i se dă o speranță", a remarcat Fikret Shabanov.
Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe NATO în Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu are nevoie de trupe franceze și că, atîta timp cît Ucraina este în picioare, militarii francezi pot rămîne pe teritoriul francez. Dar dacă Rusia atacă o altă țară membră NATO, situația va fi cu totul alta.
Reamintim, de asemenea, că după vizita Maiei Sandu la Paris, în martie 2024, presa a relatat că Emmanuel Macron a anunțat deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău, care își va începe activitatea în cîteva luni.
La rîndul său, ministrul moldovean al Apărării, Anatol Nosatîi, consideră că a avut loc o neînțelegere la traducerea discursului liderului francez.
Ministrul a precizat că misiunea militară franceză care urmează să sosească la Chișinău se limitează la o singură persoană, care va fi atașat militar.
Potrivit oficialului, acordul de apărare semnat recent cu Franța nu prevede că, în cazul unui atac asupra Moldovei, Parisul își va trimite în ajutor soldații.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 1109 locuitori
Răculeşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăşeşti și Răculeşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Răculeşti a fost menționat documentar în anul 1436.
Comentarii
(0)