|
Dumitru Pulbere: Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile
Curtea Constituțională a Moldovei a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva legii prin care a schimbat sintagma "limba moldovenească" cu "limba română" în legislația țării, inclusiv în Constituție. Magistrații au decis că această modificare nu ar contravine Constituției, fiind constituțională.
Necătînd la asta, fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, este de altă părere și a venit cu cîteva explicații, transmite Noi.md
Potrivit lui, modificarea Constituției nu poate fi realizată printr-o lege organică, așa cum a procedat majoritatea Parlamentară de la PAS, pentru a introduce sintagma "limba română".
Fostul președinte al Curții Constituționale a menționat că Curtea Constituțională trebuia să examineze însuși legea, modalitatea de-a introduce sintagma și de-a recunoaște această lege neconstituțională.
,,Categoric este interzis, însuși în Constituție este modalitatea cum se poate de modificat constituția. Legea organică prin care a fost introdusă în Constituție sintagma ,, limba română”, contravine Constituției, pentru că este imposibil de-a modifica constituția prin lege organică. Deci în constituție este scris că însuși Constituția se modifică în felul următor: Persoanele cu drept de sesizare, în cazul dat 33 de deputații depun sesizarea cu privire la modificarea Constituției, acest proiect se avizează de Curtea Constituțională, proiectul de lege împreună cu avizul Curţii Constituţionale,, merge în parlament pentru examinare. Parlamentul timp de șase luni nu are dreptul să pună în discuție la examinare această problemă, după care se pune în discuții dezbateri parlamentare vizavi de acest proiect de modificare a constituției. Aceasta este calea legală! Actualul parlament a introdus sintagma „limba română” în Constituția Republici Moldova prin lege organică, ceea ce este categoric interzis de însuși modalitatea de-a modifica constituți”, spune Pulbere.
Pulbere consideră că Curtea ar fi trebuit să recunoască legea care a introdus schimbarea ca fiind neconstituțională, acuzând Parlamentul de abuz de putere și Curtea de o depășire a atribuțiilor sale prin nerecunoașterea neconstituționalității legii.
„Curtea Constituțională s-a detașat de la obiectul sesizării. Obiectul sezisării era de-a recunoaște legea organică prin care a fost introdusă sintagma limba română în Constituție. Curtea Constituțională trebuia să examineze însuși legea, modalitatea de-a introduce sintagma și de-a recunoaște această lege neconstituțională, deoarece sintagma a fost introdusă abuziv. Parlamentul a făcut abuz de împuterenicirile care le are . Curtea Constituțională s-a eschivat de-a pune în discuții dacă legea e constituțională . Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile”, a declarat Dumitru Pulbere.
Menionăm, există sute de surse istorice care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul "limba română".
Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1891
- Populația:
- 735 locuitori
Chioselia Rusă este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Chioselia Rusă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de municipiul Comrat și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 735 de locuitori. Satul Chioselia Rusă a fost menționat documentar în anul 1891.
Comentarii
(0)