16 februarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1853
Trasportatorii, la protest:
16 februarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1853

Trasportatorii, la protest: "Modificările din Codul Transporturilor presupun scheme dubioase"

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a organizat astăzi un protest în centrul capitalei. Acțiunea a făcut ca circulația pe bulevardul Ștefan cel mare să se efectueze cu dificultate, notează Noi.md.

Potrivit președintelui APOTA, Oleg Alexa, programele de transport național (rețeaua de rute) trebuie să fie făcute în așa fel încît să asigure accesul egal și nediscriminatoriu la serviciile de transport public în fiecare localitate.

"Ceea ce propun autoritățile în prezent este ca aceste rute să se întreacă pe traseu în goana după pasageri, la diferențe de un minut, două, trei. Deci, de astăzi, noi anunțăm o serie de proteste. Ele vor fi mult, vor fi periodice, vor include, dacă este nevoie, și sistare de rute și nu vom înceta să protestăm pînă cînd legislația noastră nu se va curăța de schemele lui Spînu", a menționat Oleg Alexa.

Și alți participanți la acțiunea de protest au declarat că au recurs la această măsură din nou ca autoritățile să înțeleagă că modificările operate în Codul Transportuirlor trebuie să fie efectuate strict doar în interesul cetățenilor, al transportatorilor și al statului.

"V-am adunat aici să vă explicăm că se mai coc scheme. De fapt, modificările în Codul Transporturilor s-au făcut pentru băieții, care vor să mai facă bani din transport".

Potrivit Codului Transporturilor, este prevăzută obligativitatea de a elibera bilete de călătorie în format electronic prin intermediul terminalelor speciale sau de către operatori prin intermediul echipamentelor de casă și control.Astfel, intervalul de circulație a rutelor interurbane va fi modificat de la 30 la 15 minute, iar administrația locală va putea stabili graficul de circulație. Participanții la protest au spus că aceste modificări nu vor fi în favoarea transportatorilor și că în spatele acestor modificări ar sta, de fapt, interesele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

"Aceste modificări presupun unele scheme privind fiscalizarea, plata suplimentară pentru echipamentul, de care avem nevoie. Presupun, la fel, organizarea competițiilor pe traseu fără reglementări clare în siguranța circulației rutiere, adică cît mai multe accidente, asceasta vrea domnul Spînu".

De cealaltă parte, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale menționează că obiectivul instituției este asigurarea cetățenilor cu servicii de transport de calitate. "Și asta am făcut prin modificarea Codului Transporturilor Rutier, care a trecut toate etapele legislative. Codul a fost subiectul mai multor discuții publice, la care au fost implicați absolut toți actorii și s-a ținut cont de toate sugestiile constructive. Nu vom comenta protestele, deoarece nici de data aceasta nu ne este clar motivulacestor acțiuni, dar îi invităm pe protestatari să aștepte ca acest Cod să fie aplicat și să vedem care va fi, de fapt, impactul modificărilor operate asupra pasagerilor. Or, pasagerii, sunt prioritatea noastră numărul unu", a menționat pentru Noi.md Alina Pisica, consilierul ministrului Andrei Spînu.

Amintim că la sfîrșitul anului trecut, Parlamentul a votat în lectura a doua, un proiect de lege elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru ajustări la legislația în domeniul transportului rutier. Instituția a argumentat cu faptul că modificările vor oferi cetățenilor ransport public mai accesibil și mai sigur.

Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de faptul că primăriile vor putea lansa noi rute și stabili programul curselor. Astfel, potrivit lor, ar exista riscul să fie lansate curse fără justificare. O altă nemulțumire ține de eliberarea autorizațiilor pentru companiile de transport. Transportatorii susțin că autorizația nu va mai fi prelungită automat.

Contactat de Noi.md, Oleg Alexa a declarat că participanții la protest nu au fost invitați pentru eventuale discuții la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2577 locuitori

Copceac este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Copceac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2577 de oameni. Satul Copceac a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.