|
Fadei Nagacevschi: "Autoritățile au intrat în conflict cu toată lumea"
Actualele autorități moldovenești au intrat practic în confruntare cu toată lumea prin aprobarea mecanismului pre-vetting pentru curățarea sistemului judiciar, care nu a fost susținut anterior nici de opoziție, nici de Comisia de la Veneția.
O astfel de opinie a exprimat fostul ministru al Justiției, avocatul, membrul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.
Acesta a atras atenția asupra faptului că fostele autorități au elaborat o strategie de reformare a justiției și un proiect de lege privind modificarea Constituției, care trebuiau pur și simplu puse în aplicare. Cu ajutorul lor, întregul sistem judiciar trebuia presat să pună în aplicare tot ceea ce se afirmă în această strategie, astfel încît să aibă efect. Fostul ministru al justiției a explicat că întregul Parlament a votat în favoarea Strategiei privind reformarea justiției, iar întreaga societate civilă și toți partenerii au susținut-o.
El a atras atenția asupra faptului că, dacă parlamentul cu majoritatea actualului partid de guvernămînt a votat pentru lege, reieșind din Strategie, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu a vrut să o implementeze cumva, acesta ar putea fi "presat", deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a fost de acord cu Strategia și trebuia să implementeze legea. Și atunci puterea politică ar fi avut suficientă legitimitate în reformarea sistemului judiciar, iar opoziția nu ar fi putut să îi critice.
În același timp, potrivit lui Fadei Nagacevschi, autoritățile actuale au făcut cum au vrut și au aprobat Strategia, care primise anterior un aviz negativ din partea Comisiei de la Veneția. Drept urmare, autoritățile au intrat în conflict cu opoziția, cu o parte a societății civile, cu Comisia de la Veneția, precum și cu Uniunea Europeană.
Fadei Nagacevschi a declarat că, în cele din urmă, atunci cînd toată lumea critică, dar în sistemul judiciar există opoziție, în acest caz autoritățile au pierdut legitimitatea tuturor acțiunilor lor.
Potrivit acestuia, poate că unii judecători corupți părăsesc astăzi sistemul, dar însuși procesul de pregătire a acestui act legislativ a fost discreditat. Opoziția nu a participat la pregătirea acestuia, partenerii externi nu și-au dat acordul pentru acest act legislativ, iar acesta și-a pierdut autoritatea. Astăzi, oamenii nu au încredere în această lege și în efectele ei.
"Iar pentru oameni acum este important anume faptul dacă această lege are autoritate și legitimitate. Dar legitimitate nu există, pentru că toată lumea critică deja, iar oamenii nu văd nicio schimbare. Și în plus, tot ceea ce ține de economie și securitate socială – nu există nici o mișcare. Desigur, oamenii au îndoieli cu privire la corectitudinea acțiunilor autorităților", a declarat fostul ministru al justiției.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1595
- Populația:
- 2127 locuitori
Tudora este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Tudora este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Ștefan Vodă și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2127 de oameni. Satul Tudora a fost menționat documentar în anul 1595.
Comentarii
(0)