|
Ostalep: "Riscul unor provocări în regiunea transnistreană pe zi ce trece e tot mai mare"
Expertul în securitate și fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep atenționează asupra creșterii riscului unor provocări în regiunea transnistreană, pe fondalul tensiunilor dintre Chișinău și Tiraspol în ultima perioadă.
Într-o intervenție la emisiunea "Puterea a patra", el a dezvăluit la ce ar putea duce escaladarea tensiunilor în regiune, scenariul nefiind unul tocmai optimist.
"Riscul de provocări în regiunea transnistreană pe zi ce trece e tot mai mare, pe mine mă miră că în spațiul pubic nimeni asta nu spune asta. Eu tot am să le spune amatorilor de a se aventura la orice provocare în adresa regiunii transnistrene - trebuie să înțelegeți că asta nu va fi așa că voi o porniți și mai încolo vom vedea, o să vă ajute cineva.
Oricare provocare în adresa regiunii transnistrene se va termina cu aceea că regiunea va deveni parte a Federației Ruse a doua zi. Toți sînt gata că în Vadul lui Vodă va fi Rusia? Eu de exemplu nu! Întrebări despre asta, oamenii tot mai des își pun", a menționat Ostalep.
Menționăm că începînd cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală pe principii generale, pentru a asigura principiul egalității pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Moldova. Tiraspolul a considerat acest lucru drept o aplicare a unor noi forme de presiune economică asupra antreprenorilor transnistreni implicați în activitatea economică externă, menționînd că acest lucru va duce la pierderi considerabile, creșterea prețurilor la produsele pentru cetățeni etc.
Decizia nu este văzută cu ochi buni nici de experți. Economista Galina Șelari a declarat că noile prevederi vor avea un impact negativ asupra economiei întregii Moldove, iar părțile trebuie să găsească un compromis rezonabil înainte ca să apară consecințe negative.
În același timp, jurnalistul Dmitri Ciubașenko a remarcat că situația din jurul Transnistriei se înrăutățește în prezent, și de această escaladare sînt interesate multe persoane, atît în Est, cît și în Vest: la Chișinău, la Tiraspol, la Kiev, la Moscova, în Vest etc.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1671
- Populația:
- 1559 locuitori
Berlinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berlinţi şi Caracuşenii Noi. Satul Berlinţi este situat la o distanţă de 14 km de oraşul Briceni, la 12 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Prima atestare documentară a satului Berlinţi datează din septembrie 1671. La acea dată satul se numea Bîrlinţi şi era în componenţa ţinutului Hotin.
Comentarii
(0)