17 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1580
Serebrian, la Tiraspol:
17 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1580

Serebrian, la Tiraspol: "Regulile de concurență loială și angajamentele asumate trebuie respectate"

La sediul din Tiraspol a Misiunii OSCE din Republica Moldova a avut loc prima din acest an ședință de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului, Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev.

Negociatorul șef de la Chișinău a accentuat necesitatea identificării soluțiilor viabile la cele mai stringente probleme ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, evitării acțiunilor unilaterale și discriminatorii în privința fermierilor din raionul Dubăsari, funcționarilor din subdiviziunile teritoriale ale autorităților publice ale Republicii Moldova amplasate în Zona de Securitate și altor categorii de cetățeni, notează Noi.md.

A fost reamintit faptul că îmbunătățirea situației foarte complicate a drepturilor omului în regiunea transnistreană necesită o atenție permanentă, inclusiv a fost reiterat apelul marcării unei dinamici pozitive pe cazuri de rezonanță, precum și a asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale acestora, inclusiv la asistență medicală calificată.

Referitor la obiecțiile invocate de reprezentantul politic de la Tiraspol vis-a-vis de prevederile noului Cod vamal al Republicii Moldova și ale plăților pentru poluarea mediului aplicate în privința agenților economici din regiunea transnistreană a fost menționat că aceste cerințe sînt menite să aducă treptat activitatea acestor întreprinzători în cîmpul legal național, cu respectarea regulilor de concurență loială și angajamentelor asumate de Republica Moldova la nivel internațional.

Cu privire la licențierea activității întreprinderilor din regiune și a autorizării tranzacțiilor de import-export a diferitor categorii de mărfuri efectuate de către acestea, inclusiv a bunurilor ce sînt calificate ca fiind cu dublă destinație sau a echipamentelor medicale generatoare de radiații ionizante, s-a reamintit că dificultățile întîmpinate în acest proces pot fi depășite urmare a conformării la exigențele stabilite de legislația națională în vigoare, respectării cerințelor de securitate corespunzătoare, evaluării pe teren a criteriilor conformitate și de calitate.

La fel, pe agenda discuțiilor a figurat tema funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Rîbnița, context în care Chișinăul a evidențiat disponibilitatea asigurării unui regim de lucru eficient al acestor subdiviziuni teritoriale, cu sporirea dinamicii de documentare cu plăci de model neutru a autovehiculelor din regiune.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.