|
Ce și cît s-a scumpit în Moldova în 2023
Biroul Național de Statistică informează că prețurile medii de consum în luna decembrie 2023 s-au diminuat față de luna noiembrie 2023 cu circa 0,4%; s-au majorat față de decembrie 2022 (în ultimele 12 luni) cu circa 4,2%.
Inflația lunară
În luna decembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2023, s-a înregistrat o scădere a prețurilor medii de consum cu 0,4% (informativ: în decembrie 2022 față de noiembrie 2022, preturile medii s-au majorat cu 0,8%)
Scăderea prețurilor medii de consum a fost influențată în principal de reducerea tarifelor pentru serviciile prestate populației cu 3,8%, contribuind astfel la diminuarea prețurilor medii de consum cu aproximativ 0,9%. În luna decembrie față de luna noiembrie 2023, s-au diminuat tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice – cu 3,9%. Totodată, urmare a acordării de către Guvern a compensațiilor pentru plata facturilor la energie consumatorilor casnici, conform estimărilor, au fost marcate reduceri de prețuri medii (luînd în considerare compensațiile) la gazul din rețea – cu 22,8%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde – cu circa 42%.
Totodată, în decembrie 2023, prețurile medii de consum s-au majorat față de luna precedentă la:
- produsele alimentare cu circa 0,8%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,3%;
- mărfurile nealimentare, cu circa 0,4%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,2%.
În luna decembrie 2023 față de noiembrie 2023, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 4,8%, ouă de găină – cu 3,8%, fructe – cu 2,0%, lapte și produse lactate – cu 0,5%.
Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ulei vegetal – cu 1,8%, zahăr – cu 0,7%.
La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte și confecții – cu 0,6%, și respectiv, 0,2%, medicamente – cu 0,5%, în timp ce prețurile medii de consum la combustibili și carburanți s-au diminuat cu 1,7% (inclusiv motorină – cu 5,8% și benzină – cu 2,7%).
Inflația anuală
Prețurile medii de consum în luna decembrie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 4,2% (informativ: luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 prețurile medii de consum s-au majorat cu 30,2%), inclusiv la produse alimentare și nealimentare cu cîte 4,6% și servicii prestate populaţiei cu 2,5%
Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate creșteri mai accentuate ale prețurilor la următoarele produse alimentare: fructe și legume – cu cîte circa 12%, carne și conserve din carne, lapte și produse lactate – cu peste 3%, pîine – cu 2,2%.
Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ulei vegetal – cu 21,1%, zahăr – cu 4,1%.
Creșterea prețurilor de consum la mărfurile nealimentare a fost determinată de majorarea prețurilor la încălțăminte și confecții – cu 9,6%, și respectiv, 5,8%, materiale pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 4,3%.
Concomitent, prețurile de consum la combustibili și carburanți s-au micșorat – cu cca 1,4% (inclusiv la: cărbune de pămînt – cu 32,3%, gaz lichefiat – cu 13,1%, motorină – cu 10,4%, benzină – cu 3,6%).
Cu referire la serviciile prestate populației, pe parcursul anului 2023, s-au majorat prețurile la serviciile de alimentare cu apă și de canalizare – cu 24,6%, serviciile transportului de pasageri – cu 20,8% (s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la serviciile transportului aerian de pasageri – de 2,3 ori), serviciile de alimentație publică – cu 6,5%.
În același timp, pe parcursul anului 2023 tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice s-au diminuat cu circa 43% iar serviciile de furnizare a gazelor naturale – cu 12,1% (luînd în considerare compensațiile acordate de către Guvern consumatorilor casnici).
Este de menționat că, acordarea de către Guvern a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici (gaze naturale, energie electrică și termică), a contribuit la atenuarea creșterii anuale a prețurilor medii de consum cu 1,3%.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1963
- Populația:
- 3093 locuitori
Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.
Comentarii
(0)