11 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1184
România începe să se antreneze cum să
11 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1184

România începe să se antreneze cum să "conducă" Republica Moldova

Doisprezece foști oficiali români de rang înalt au fost delegați în Republica Moldova pentru a gestiona procesele din țară.

În același timp, trei dintre ei au fost numiți în funcții importante în stat, în fruntea unor instituții-cheie din Republica Moldova. Pe lîngă aceștia, nouă cetățeni români au fost trimiși în calitate consilieri de nivel înalt ai Uniunii Europene pe lîngă Guvernul Republica Moldova.

În special, fost ministru al Finanțelor în România, Anca Dragu, a preluat șefia Băncii Naționale a Moldovei, fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România, Marius Staicu, conduce Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din Moldova, iar diplomatul Cosmin Dinescu a fost numit în funcția de șef al Misiunii UE în Republica Moldova, care e formată din experți în diferite domenii care consiliază autoritățile moldovene pe următoarele direcții: Securitate cibernetică și combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării, Consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă etc.

După cum scrie g4media.ro, în afară de aceștia, alți nouă cetățeni români au fost trimiși în calitate de înalți consilieri pe lîngă guvernul moldovean, numiți de UE (13 persoane în total). Este vorba despre fostul ministru român al Educației, Daniel Funeriu, fostul șef al Cercetării din România, Dragoș Ciuparu, fostul director al Băncii Naționale a României, Nicolae Grigore, fostul procuror general al României Gabriela Scutea, fostul șef al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei Alexandru Săndulescu, fostul prim-adjunct al șefului Poliției Române, chestorul (general de brigadă) Victor Apreutesei, fostul Secretar General al Guvernului României Victor Giosan.

De asemenea, în Republica Moldova sînt detașați fostul ministru român al Transporturilor, Anca Boagiu, și fostul secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne din România, chestorul (general de brigadă) Irina Alexe.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Anca Dragu , Moldova , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
1512 locuitori

Merenii Noi este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Merenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Anenii Noi și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Merenii Noi a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.