09 ianuarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1369
Demidețki:
09 ianuarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1369

Demidețki: "Moldova ar putea exporta energie electrică în Occident"

Republica Moldova ar putea deveni co-fondator al MGRES, situat în regiunea transnistreană și deținut de compania rusă Inter RAO, și ar putea facilita exportul în Occident a energiei electrice pe care o produce.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul jurnalist Valeri Demidețki, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Potrivit lui, această problemă ar fi putut fi rezolvată înainte de finalizarea procesului de reintegrare a Republicii Moldova.

Jurnalistul a menționat că MRES se află în Transnistria, rușii au retehnologizat-o, iar astăzi este o uzină modernă, fără de care nici sudul Ucrainei, nici dreapta Moldovei nu se pot lipsi, pentru că totul are legătură acolo. În același timp, autoritățile moldovenești își declară disponibilitatea de a primi energie electrică de la centrala nucleară Cernavodă din România.

"Dar de ce n-am putea să ne înțelegem astăzi cu Transnistria și să recunoaștem persoana juridică a MGRES, astfel încît Moldova să devină co-fondator al acestei întreprinderi? Pentru ca noi cu această uzină să asigurăm exportul în Occident, așa cum era în perioada sovietică. Noi devenim co-fondatori, primim dividende de pe urma ei. Noi propunem energie electrică tuturor, inclusiv Ucrainei", a subliniat Valeri Demidețki.

El consideră că această problemă ar putea fi rezolvată fără finalizarea procesului de reintegrare a Republicii Moldova.

"Această problemă poate fi rezolvată cu calm fără procesul de reintegrare. Mai mult, Ucraina a crescut achiziția de energie electrică de la noi, de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, după evenimentele cunoscute de toată lumea, iar Centrala termoelectrică de la Cuciurgan o ajută astăzi prin furnizarea de energie electrică ", a declarat jurnalistul.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
1070 locuitori

Coştangalia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Coştangalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Cantemir și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Satul Coştangalia a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.