23 decembrie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1265
Prestații sociale fără cerere prealabilă: Proiect de lege votat în a doua lectură pentru copiii cu dizabilități și familiile cu copii
23 decembrie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1265

Prestații sociale fără cerere prealabilă: Proiect de lege votat în a doua lectură pentru copiii cu dizabilități și familiile cu copii

Prestațiile sociale pentru copiii cu dizabilități vor fi acordate în mod automat, fără a fi necesară depunerea unei cereri în prealabil. Același mecanism va fi și în cazul prestațiilor sociale oferite familiilor cu copii. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, de 78 de deputați.

Prestațiile vor fi stabilite în mod automat de Casa Națională de Asigurări Sociale, în baza informațiilor disponibile în sistemele informaționale naționale. Astfel, va fi exclusă obligativitatea de depunere a cererii și a documentelor confirmative pentru a beneficia de aceste prestații sociale.

Autorii propun facilitarea procesului de acordare a prestațiilor sociale pentru copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii de pînă la 18 ani. Totuși, în cazul în care copilul este reprezentat de către altcineva decît mama, va fi necesară depunerea cererii de către persoana care îl reprezintă (tata, tutorele, curatorul). Aceleași facilități vor fi valabile și pentru acordarea indemnizației unice la naștere și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Potrivit datelor statistice, în anul 2024, de aceste facilități vor beneficia 33 115 mame care vor primi indemnizație unică la naștere, precum și 114 346 de copii, care vor beneficia de indemnizații lunare pînă la vîrsta de 2 sau de 3 ani. Totodată, va fi facilitat procesul de obținere a dreptului la prestații sociale pentru aproximativ 2 300 de copii cu dizabilități.

Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , plăți sociale

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1776 locuitori

Găleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Găleşti și Găleştii Noi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 46 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1776 de oameni. Satul Gălești a fost menționat documentar în anul 1528 cu denumirea Tutoveni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.