|
De cîți bani are nevoie o familie din Moldova pentru a trăi decent
O familie din patru membri are nevoie lunar de 35 de mii de lei, pentru a avea o viață decentă în Republica Moldova. Este concluzia unui studiu realizat de un profesor universitar de la ASEM, la comanda Confederației Naționale a Sindicatelor.
Realitatea însă, este departe de aceste cifre, așa cum peste 180 de mii de moldoveni au salariul minim pe economie de doar 4000 de lei lunar, iar în 2024 vor avea cu o mie mai mult, noteză Noi.md cu referire la tv8.
„Costul vieții ar fi de aproximativ 35 de mii de lei, pentru o familie din patru persoane. Aici este inclusă și posibilitatea de a procura un apartament, pe parcursul a 30, 35 de ani și a unei mașini".
Cifra este departe de veniturile celor peste 180 de mii de moldoveni care au salariu minim de 4000 de lei, iar anul viitor vor ridica 5000 mii de lei. Întrebați dacă această sumă le-ar acoperi cheltuielile, majoritatea persoanelor intervievate au spus că le-ar ajunge doar pentru facturi sau de chirie.
„Eu stau la chirie și cinci mii de lei mi-ar ajunge doar pentru chirie, atât. -Doar pentru chirie? -Da, chirie și poate serviciile comunale și atât.-Dar cât trebuie să fie salariul minim, pentru a acoperi cheltuielile de bază? -12, 13 mii".
„E puțin cinci mii de lei salariul, mai ales să întreții doi copii. E foarte puțin".
„Cinci mii de lei, posibil să ajungă unei persoane, doar pentru alimente, dacă se alimentează relativ modest".
Mulți oameni au spus că pentru o viață decentă, un moldovean are nevoie de cel puțin 10 mii de lei pe lună.
„Măcar 10 mii de lei, măcar".
„Ar trebui să fie 15 mii de lei, pentru a trăi adecvat, indiferent de funcția pe care o ai. Nu contează că ești menajeră sau dădacă la grădiniță, este un salariu mult prea mic".
Chiar dacă salariul minim pe economie a crescut în ultimii ani, experții economici nu prognozează schimbări majore la acest capitol, mai ales că, anul acesta, avem un deficit bugetar de peste 15 miliarde de lei. Totuși, atragerea investițiilor străine în țara noastră, ar fi un pas înainte.
„Bugetul este cu un deficit de peste 15 miliarde de lei, în cazul de față. Pentru acoperirea acestuia, autoritățile urmează să găsească soluții pe parcursul anului 2024. Pentru ca lucrurile să se îmbunătățească este nevoie de atragerea investițiilor, investițiilor străine în Republica Moldova, crearea de noi locuri de muncă, care să asigure o creștere economică durabilă, în Republica Moldova".
În Moldova, cele mai mari salarii le au angajații din domeniul IT. Venitul mediu lunar al acestora este de peste 27 de mii de lei.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1453
- Populația:
- 2407 locuitori
Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şirăuţi este situat la o distanță de 3 km de oraşul Lipcani, 31 km de oraşul Briceni şi 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2407 oameni. Atestat documentar la 1453, satul Şirăuţi s-a aflat timp îndelungat în proprietatea mănăstirii Putna.
Comentarii
(0)