|
Universitatea de Educație Fizică și Sport urmează să fuzioneze cu USM. Popovici: "O inițiativă periculoasă"
Ministerul Educației a inițiat discuții publice cu privire la fuzionarea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) cu Universitatea de Stat din Moldova.
Propunerea a fost pusă în discuții în cadrul unei întîlniri recente a conducerii Ministerului cu angajații Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.
Potrivit Ministerului Educației, USEFS ar urma să devină o facultate în cadrul USM, însă instruirea se va desfășura în continuare în actualele spații de studii ale Universității de Educație Fizică. Autoritățile spun că prin comasarea celor două instituții vor fi rezolvate problemele financiare ale Universității de Educație Fizică și dau asigurări că în urma procesului de fuziune, niciun angajat nu va fi disponibilizat.
Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici spune că această intenție a autorităților este nu doar regretabilă, dar și periculoasă. Potrivit lui, prin aceste acțiuni iresponsabile și nechibzuite, guvernarea riscă reducă educația și cercetarea din Moldova la cenușă.
Impresia că prin reforma educației din țara noastră se dorește cultivarea cenușei în locul menținerii focului, devine tot mai pregnantă.
Intenția autorităților de a lichida încă o universitate și cîteva sute de școli este nu doar regretabilă, ci și periculoasă. Această intenție, alături de lichidarea institutelor de cercetare, ne privează de viitor, iar acest lucru este, fără îndoială, cel mai înfricoșător scenariu posibil.
Fermecătorul cuvînt „reformă” devine, în realitate, un pretext pentru o aventură periculoasă, amputînd sistemul educațional și de cercetare. Atitudinea aparent fermă a autorităților în a duce la îndeplinire această nouă inițiativă, sub lozinca reformei, pare să semene mai degrabă cu o formă de nebunie din partea celor indiferenți, care nu iau în calcul impactul asupra viitorului Moldovei.
Prin acțiunile lor iresponsabile și nechibzuite, aceștia riscă să reducă educația și cercetarea din Moldova la cenușă, lipsind astfel societatea de resursele intelectuale și științifice necesare pentru a progresa, menționează Corneliu Popovici.
Menționăm că procesul de fuzionare al USEFS cu USM ar urma să se încheie în august 2024. Ministrul Educației, Dan Perciun, a argumentat că fuziunea va permite să fie consolidată baza tehnico-materială a instituției și va deschide noi oportunități investiționale, atît din bugetul consolidat al celor două instituții, cît și de la bugetul de stat.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1856
- Populația:
- 462 locuitori
Broșteni este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Broșteni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 132 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 462 de oameni. Satul Broșteni a fost menționat documentar în anul 1856.
Comentarii
(0)