28 noiembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 2083
Doi fizicieni din Moldova au în topul celor mai renumiți savanți din lume în anul 2023
28 noiembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 2083

Doi fizicieni din Moldova au în topul celor mai renumiți savanți din lume în anul 2023

Doi reprezentanți ai comunității științifice de la Universitatea de Stat din Moldova – fizicienii Ghenadii Korotcenkov și Denis Nica - pentru al treilea an consecutiv, au fost incluși în clasamentul mondial „Top 2%" al celor mai renumiți savanți din lume, conform evaluării Universității Stanford (SUA).

Profesorul Ghenadii Korotcenkov a contribuit semnificativ la dezvoltarea și înțelegerea mecanismului de funcționare a senzorilor de gaz pe bază de oxizi metalici. Este autor a peste 700 publicații științifice. Este singurul savant din Republica Moldova, lucrările științifice ale căruia au fost citate mai mult de 16000 de ori. Profesorul este de asemenea autor și editor a peste 70 de cărți, publicate de editurile internaționale: Elsevier, CRC Press, Momentum Press, Springer și altele. Domnia Sa este permanent invitat în comitetele organizatorice ale diferitor conferințe științifice internaționale.

Profesorul Denis Nica este cunoscut pentru contribuțiile semnificative aduse la dezvoltarea teoriei proprietăților fononice și a conductibilității termice a nanostructurilor semiconductoare multistrat și a grafenului. Împreună cu colegii săi din Statele Unite ale Americii, Republica Moldova și Germania, profesorul a publicat un șir de articole științifice în cele mai prestigioase reviste internaționale cu factor de impact înalt, inclusiv Nature MaterialsNature CommunicationsReports on Progress in PhysicsAdvanced Functional MaterialsNano Letters, ACS Nano, Physical Review B și altele.

In anul 2014 Denis Nica a publicat un articol științific, privind proprietățile termice ale grafenului laminat, în coautorat cu Laureatul Premiului Nobel pentru fizică Konstantin Novoselov. Lucrările științifice ale prof. D. NICA au fost citate de peste 11000 de ori.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

fizicieni , top , savanti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
182 locuitori

Calinovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Conform datelor din anul 1998, populaţia satului constituia 182 de oameni. Satul Calinovca a fost întemeiat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.