|
De ce protestează agricultorii? Ce spune un expert economic
Agricultorii din țară protestează deoarece prețurile la producția agricolă în acest an a scăzut de două ori, față de anul trecut. De la 28% la porumb, pînă la 53,7% la floarea soarelui, potrivit analizelor expertului economic Veaceslav Ioniță.
Priviți cu atenție evoluția prețului la grîu, care costă astăzi 2,55 lei/kg similar cu anul 2019. Acum imaginativă cu cît au crescut din 2019 costurile de producție și veți înțelege toată drama prin care trec acum agricultorii. Fertilizantii de atunci sau scumpit de 3-4 ori, costurile cu forță de muncă a crescut de 1,7 ori, motorină e mai scumpă de 1,5 ori. Deci ai o creștere de circa 2 ori a costurilor de producție, iar prețurile au rămas aceleași că și-n 2019. În acest an agricultorii suportă pierderi colosale, presupun că sînt incomparabile cu orice altă perioada. Iată și motivul protestelor”, explică Ioniță.
Ieri, zeci de fermieri din țară și-au scos astăzi tehnică agricolă și se îndreaptă spre capitală pentru a protesta. Aceștia spun că organizează protestul masiv pentru că foarte mulți producătorii agricoli sînt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire, transmite protv.
La dată de 15 noiembrie, Asociația Forță Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor a anunță că pe dată de 22 noiembrie, agricultorii vor ieși la un protest masiv.
Fermierii din mai multe raioane vor veni cu tehnică agricolă la Chișinău. Aceștia își cer scuze de la locuitorii capitalei pentru anumite incomodități, însă spun că foarte mulți producătorii agricoli sînt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. La dată de 19 septembrie, membrii Asociației Forță Fermierilor au cerut urgent să fie interzis importul de floarea soarelui în Republica Moldova cel puțîn pînă la 31 decembrie 2023.
În caz contrar, agricultorii au anunțat că vor ieși din nou la proteste. Asta, după ce fermierii sînt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost din cauza importurilor floarei soarelui din Ucraina.
La mijlocul lunii iunie, agricultorii au ajuns cu tractoarele în Piață Marii Adunări Naționale. Aceștia au claxonat cîteva zile și au făcut marșuri prin capitală cu tehnică agricolă.
Fermierii au înaintat mai multe revendicări către Guvern, printre care alocarea compensațiilor costurilor de producere de 3000 de lei per hectar pentru culturile agricole din prima grupa, rambursarea TVA și introducerea restricțiilor de import a cerealelor din Ucraina.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1529
- Populația:
- 1358 locuitori
Sinești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sinești și Pojarna. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1358 de oameni. Satul Sinești a fost menționat documentar în anul 1529 cu denumirea Durnești.
Comentarii
(0)