|
Experți, despre numirea Domnicăi Manole: Este un vot pentru menținerea aceluiași curs
După un mandat de trei ani în fruntea Curții Constituționale, în perioada anilor 2020 - 2023, Domnica Manole a fost astăzi realeasă în funcția de președintă a Înaltei Curți.
Numirea vine după demisia anunțată de judecătorul Nicolae Roșca, care a invocat motive personale.
Solicitat de Noi.md, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere a declarat că desemnarea Domnicăi Manole în fruntea Curții Constituționale nu este o decizie surprinzătoare, este dreptul membrilor Curții să aleagă pe cine cred de cuviință.
"Este un specialist bun. Președintele se alege pe un mandat de trei ani. Este dreptul judecătorilor Curții să aleagă persoana pe care o găsesc de cuviință. Anume cei șase judecători din componența Curții, dar azi la noi sînt cinci - aleg președintele. Iată că cei cinci au hotărît să o aleagă pe doamna Manole, înseamnă că așa e voința lor, a judecătorilor. Aș zice că în situația aceasta nimeni nu poate să se amestece, să le dicteze pe cine să aleagă", a declarat Dumitru Pulbere.
Președintele Institutului Justiției Constituționale, doctorul în drept Valeriu Kuciuk este de părere că votul de astăzi al judecătorilor Curții pentru numirea Domnicăi Manole este un vot pentru menținerea aceluiași curs la Curtea Constituțională.
"Dumneaei este la al doilea mandat de președinte, este o persoană care cunoaște atribuțiile președintelui Curții, le exercită corespunzător, activitatea Curții Constituționale este bine administrată, așa precum și a fost. Trebuie să ținem cont de faptul că Curtea Constituțională examinează numai probleme de drept, nu examinează probleme politice. Ea este echidistantă, se expune pe probleme în competența ei.
Dacă mă întrebați - o să aibă loc o schimbare? Cred că nu - este un mandat continuu. Judecătorii Curții Constituționale cunoscînd competențele, maniera de conducerea a d-nei Manole au reales-o în funcție în mod firesc.Toți judecătorii cunosc stilul de conducere îl acceptă și îl susțin. Este un vot pentru menținerea aceluiași curs la Curtea Constituțională", a explica Kuciuk.
Amintim că Domnica Manole a fost numită judecător constituționale prin hotărîrea Parlamentului în 2019. Ea a mai deținut funcția de președinte al Curții Constituționale între anii 2020 - 2023.
Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret, pentru un termen de 3 ani, cu majoritatea de voturi ale judecătorilor Curţii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1660
- Populația:
- 2868 locuitori
Cimişeni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Cimişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Localitatea se află la distanța de 65 km de orașul Criuleni și la 25 km de Chișinău. Satul Cimișeni a fost menționat documentar în anul 1660.
Comentarii
(0)