|
Experți, despre numirea Domnicăi Manole: Este un vot pentru menținerea aceluiași curs
După un mandat de trei ani în fruntea Curții Constituționale, în perioada anilor 2020 - 2023, Domnica Manole a fost astăzi realeasă în funcția de președintă a Înaltei Curți.
Numirea vine după demisia anunțată de judecătorul Nicolae Roșca, care a invocat motive personale.
Solicitat de Noi.md, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere a declarat că desemnarea Domnicăi Manole în fruntea Curții Constituționale nu este o decizie surprinzătoare, este dreptul membrilor Curții să aleagă pe cine cred de cuviință.
"Este un specialist bun. Președintele se alege pe un mandat de trei ani. Este dreptul judecătorilor Curții să aleagă persoana pe care o găsesc de cuviință. Anume cei șase judecători din componența Curții, dar azi la noi sînt cinci - aleg președintele. Iată că cei cinci au hotărît să o aleagă pe doamna Manole, înseamnă că așa e voința lor, a judecătorilor. Aș zice că în situația aceasta nimeni nu poate să se amestece, să le dicteze pe cine să aleagă", a declarat Dumitru Pulbere.
Președintele Institutului Justiției Constituționale, doctorul în drept Valeriu Kuciuk este de părere că votul de astăzi al judecătorilor Curții pentru numirea Domnicăi Manole este un vot pentru menținerea aceluiași curs la Curtea Constituțională.
"Dumneaei este la al doilea mandat de președinte, este o persoană care cunoaște atribuțiile președintelui Curții, le exercită corespunzător, activitatea Curții Constituționale este bine administrată, așa precum și a fost. Trebuie să ținem cont de faptul că Curtea Constituțională examinează numai probleme de drept, nu examinează probleme politice. Ea este echidistantă, se expune pe probleme în competența ei.
Dacă mă întrebați - o să aibă loc o schimbare? Cred că nu - este un mandat continuu. Judecătorii Curții Constituționale cunoscînd competențele, maniera de conducerea a d-nei Manole au reales-o în funcție în mod firesc.Toți judecătorii cunosc stilul de conducere îl acceptă și îl susțin. Este un vot pentru menținerea aceluiași curs la Curtea Constituțională", a explica Kuciuk.
Amintim că Domnica Manole a fost numită judecător constituționale prin hotărîrea Parlamentului în 2019. Ea a mai deținut funcția de președinte al Curții Constituționale între anii 2020 - 2023.
Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret, pentru un termen de 3 ani, cu majoritatea de voturi ale judecătorilor Curţii.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1453
- Populația:
- 921 locuitori
Ghioltosu este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 921 de oameni. Satul Ghioltosu a fost menționat documentar în anul 1453.
Comentarii
(0)