05 noiembrie 2023, 14:30 Realitatea moldovenească views 1829
Ieșirea din BOR se amînă
05 noiembrie 2023, 14:30 Realitatea moldovenească views 1829

Ieșirea din BOR se amînă

În seara zilei de 25 octombrie a avut loc Sinodul mitropoliei Moldovei, care intră în componența Bisericii ortodoxe ruse a Patriarhatului Moscovei. La Sinodul condus de Mitropolitul Vladimir au participat inclusiv Episcopul de Tiraspol-Dubăsari, Vladîka Savva, și episcopul de Bălți, Vladîka Markel, care s-au impus ca apărători activi ai ortodoxiei. Sinodul a decis să nu facă careva mișcări bruște: toate rămîn la locul lor. Mai mult, clericii care au trecut la Mitropolia Basarabiei, au fost lipsiți de rangul lor.

Motivul convocării Sinodului a fost istoria activ discutată pe rețelele sociale și în presă, și anume - scrisoarea pe care în septembrie a expediat-o patriarhului Chiril Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove Vladimir și care, se preconiza, urma să provoace consecințe de amploare.

«Soarta Republicii Moldove este decisă»

Însă publicul larg abia acum a aflat despre conținutul ei. În documentul de patru pagini mitropolitul Vladimir se plînge de situația grea a Bisericii ortodoxe moldovenești după ce a început războiul FR împotriva Ucrainei, și vorbește despre unirea iminentă a Moldovei cu România, și ca urmare aflarea Mitropoliei Moldovei în componența BOR își pierde sensul. Reieșind din cele mai recente evenimente din Ucraina, ce țin de renunțarea la ortodoxie și activizarea mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Republicii Moldova, este evident că această scrisoare este încă un pas în campania sistematică și direcționată.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Mitropolia , Mitropolia , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
242 locuitori

Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni. Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.