03 noiembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 2055
Lucinschi: Atît societatea, cît și puterea trebuie să contribuie la respectul față de Constituție
03 noiembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 2055

Lucinschi: Atît societatea, cît și puterea trebuie să contribuie la respectul față de Constituție

Un eventual proiect de modificare a Constituției ar trebui să țintească problema ce ține de sistemul de guvernare în Moldova, afirmă cel de-al doilea președinte al R.Moldova, Petru Lucinschi.

Fostul șef de stat a declarat în cadrul unei mese rotunde că R.Moldova trebuie să aibă o constituție care să corespunsă în mare măsură mentalității moldovenești, dar pornind de la bazele care deja au fost puse.

„Dorim, nu dorim, problema aceasta legată de sistemul de guvernare în Moldova - el nu-i așa cum e în mentalitatea europeană. Eu am venit atunci cu schimbările acestea unde președintele nu e tatăl națiunii, dar e un arbitru – mai aproape de Constituția Portugaliei, dar nu s-a reușit și toate lucrurile ulterioare știm noi cum s-au dezvăluit.

De aceea, Constituția cît este, ea rămîne Constituție. Ea trebuie să fie respectată și e clar că toți: și societatea, și toată puterea trebuie să contribuie la stima față de Constituție. Acum ce ține de schimbare – sigur a venit timpul, noi oricum trebuie să ajungem la o concluzie ce ține de sistemul de guvernare în Republica Moldova. Toate celelalte în Constituție, puțin ce trebuie să se schimbe, noi am luat cele mai înalte performanțe, dar asta rămîne ca discuție”, a menționat Lucinschi.

Fostul președinte a mai opinat că lucrul asupra unei noi Constituții trebuie să pornească de la experiența deja acumulată, precum și de la principiile democratice, astfel încît noua versiune a Legii Supreme să aducă țării realizări economice, politice și juridice.

„Clar că trebuie fie niște structuri care în modul cel mai serios să se ocupe de asta. Noi atunci nu am mers la plebiscitul acesta și poate am făcut o greșeală, dar oricum nu schimbă nimic în esența, fiindcă 85 la sută au votat în Parlament. Și atunci nu erau divergențe mari, doar la articolul 13, atît. Trebuie să revenim, dar să revenim în mod serios, responsabil, ca să avem o Constituție care ar corespunde în mare măsură mentalității moldovenești, dar care să rămînă pe bază de cele pornite: în bază de performanțe înalte, cerințe legate de democrație, de drepturile omului - care în cele din urmă trebuie să aducă realizări economice, juridice și politice.

Trebuie să dăm impulsul acesta, de lucrat asupra unei noi Constituții, dar în mod gîndit, în mod organizat și acumulînd experiența care a fost pînă acum, și cu oamenii care pot să facă lucrul acesta”, a mai explicat Lucinschi.

Menționăm că masa rotundă în cadrul căreia au fost făcute declarațiile a fost organizată de Institutul Justiției Constituționale, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Asociația Veteranilor Procuraturii din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere” și alte instituții.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Petru Lucinschi , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
145 locuitori

Ivăneşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 145 de oameni. Satul Ivănești a fost atestat documentar în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.