26 octombrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1938
Popovici, despre candidații la șefia capitalei:
26 octombrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1938

Popovici, despre candidații la șefia capitalei: "Majoritatea sînt extrem de slabi, neinspirați și egocentrici"

Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, se declară dezamăgit de campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, precum și de cei care și-au înaintat candidaturile.

Popovici și-a exprimat temerea că în urma acestui scrutin, în structurile administrației publice locale vor ajunge oameni incompetenți, care își urmăresc propriile interese, ceea va dăuna comunităților noastre. Fostul ministru constată și o apatie în rîndul cetățenilor față de acest exercițiu electoral.

"Campania pentru alegerile locale din Chișinău, pînă în acest moment, se caracterizează prin două tendințe definitorii. Pe de o parte, deși 27 de candidați s-au înscris pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, majoritatea dintre ei sunt extrem de slabi, neinspirați și egocentrici. Acești candidați promovează mesaje electorale banale și lipsite de consistență, semn că mediocritatea politică pare să se fi instalat în partide, în locul speranțelor de înnoire a societății.

Pe de altă parte, observăm o apatie crescîndă din partea cetățenilor. Corpul electoral pare să fie apatic în general, lipsit de încredere în eficacitatea alegerilor ca instrument al schimbării sociale și tot mai puțin exigent față de politicieni, după numeroasele dezamăgiri anterioare. Mulți locuitori ai Chișinăului, în special cei din clasa mijlocie educată urbană, își manifestă dezinteresul pentru alegerile locale datorită stării actuale a clasei politice din Republica Moldova, care este permanent marcată de conflicte și migrații politice și care pare să fie complet ruptă de problemele reale ale oamenilor, a menționat Popovici", într-un comentariu pe rețelele de socializare.

Fostul demnitar mai spune că un interes activ față de alegerile locale se atestă doar în rîndul simpatizanților unui partid sau altul, sau al celor care au un interes în politica locală.

"Se conturează impresia că votul în alegerile locale din Chișinău a devenit, în mare măsură, prerogativa unei minorități, a unui „nucleu dur”. Acest nucleu este format în special din cei care se simt apropiați de un anumit partid politic, au interes în politica locală, au încredere în instituții și liderii politici, și adoptă poziții extreme pe axa stînga-dreapta (fie la stînga, fie la dreapta, dar nu în centru). Acești indivizi sînt mai susceptibili la încercările de mobilizare politică, fie pentru că sunt „controlați” de lideri motivați, fie pentru că sînt parte din rețele sociale influențate de partide și politicieni.

Aceste tendințe se regăsesc și în multe alte localități din Moldova, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze profund. Greșelile, naivitatea, orgoliile, interesele personale sau lipsa de pricepere politică și profesională a candidaților care pot ajunge primari și consilieri locali sau municipali/raionali ne vor afecta pe toți și vor afecta comunitățile noastre și întreaga Moldova, cel puțin pînă în 2027", se mai arată îmn mesaj.

"Această situație pune în evidență, încă o dată, cît de gravă și toxică a fost decizia guvernanților de a lichida Academia de Administrare Publică, singura instituție din Moldova care forma specialiști de înaltă calificare și contribuia la dezvoltarea profesională continuă a personalului din serviciul public", concluzionează Corneliu Popovici.


Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , candidat , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
364 locuitori

Petrovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Petrovca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.