18 septembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 798
În Moldova, este în toi recoltarea migdalelor
18 septembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 798

În Moldova, este în toi recoltarea migdalelor

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile din primăvară şi vară, fermierii vor culege mai puţine migdale în acest an. Nucile de migdal sînt surse bogate de proteine, acizi grași omega 3, iar un kilogram costă cel mult 250 de lei.

Simion Cerneanu are o livadă de migdale în satul Drăguşeniraionul Străşeni. În acest an, se aşteaptă la o recoltă mai mică faţă de toamna trecută.

"Nu este o cultură profitabilă. Un an rodesc, iar doi sau trei nu rodesc din diferite cauze. Îngheţurile de primăvară aduc cele mai mari daune. Anul acesta nu au fost îngheţuri, dar a fost frig şi nu s-au dezvoltat migdalele. O să avem mai puțină roadă", spune Simion Cerneanu, agricultor.â

Cea mai mare parte a recoltei de migdale este pentru export, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

"Acestea de anul trecut le-am exportat în Uzbekistan majoritatea şi puţin în Azerbaidjan. Din cele care au mai rămas facem miez şi le vindem pe piaţa internă", precizează Simion Cerneanu.

În pieţele din Republica Moldova, preţul unui kilogram de migdale ajunge la 250 de lei. sînt însă şi migdale de import, din Statele Unite ale Americii sau Spania, mai ieftine.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova, sînt peste 400 de hectare de livezi de migdali.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

migdale , recoltă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1763 locuitori

Crasnencoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dimitrova, Ivanovca și Crasnencoe. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnencoe alcătuia 1763 de oameni în anul 2011. Satul Crasnencoe a fost înființat în secolul XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.