|
Medicii de familie: Vom avea mai mult de muncă cu certificatele pentru șoferi
Conducătorii auto, vor putea obține certificatele care le confirmă sănătatea mintală și documentele legate de consumul de droguri și alcool direct de la medicul de familie. De cealaltă parte, medicii de familie spun că acest serviciu le va complica activitatea.
Candidații la înnoirea sau obținerea permiselor de conducere vor face mai puține drumuri pentru a aduna documentele solicitate, începînd cu 1 octombrie, transmite noi.md cu referire la radiomoldova.md.
Astfel, aceștia nu vor mai fi nevoiți să meargă la centrele comunitare de sănătate mintală și la Dispensarul Republican de Narcologie, deoarece documentul medical va fi eliberat de către medicul de familie, a declarat pentru Radio Moldova, șeful Direcției generale politici în domeniul serviciilor medicale integrate, Vadim Aftene.
„Conducătorii de automobile, cei care dețin motociclete nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la instituțiile medicale raionale. Medicii de familie își cunosc pacienții și știu cine este sănătos mintal și cine are dizabilități. Ei pot să decidă cine are dreptul să conducă un automobil”, a spus Vadim Aftene.
De cealaltă parte, medicii de familie spun că acest serviciu le va complica activitatea, deoarece trebuie să conlucreze cu medicii narcologi și psihiatri.
„Suntem nevoiți să facem legătura cu medicul narcolog și cu medicul psihiatru care au la dispoziție 3 zile ca să ne spună cine poate fi șofer sau nu, avem mai mult de muncit”.
„Nu sînt încîntată de ordinul pe care l-am primit noi pe 11 septembrie. Examinarea femeilor gravide este pe spatele medicilor de familie, copiii tot pe spatele nostru. Trebuie să solicităm acordul persoanelor care solicită acest serviciu de la noi pentru că sînt date cu caracter personal. Nu e specificat în ordin ce registre trebuie să deținem. Eu consult 3400 de oameni, muncim și așa mult. Acest serviciu este contra plată, trebuie să avem și un aparat de casă”.
Examinarea conducătorilor auto și a candidaților poate fi efectuată de către medicul de familie, la cererea solicitantului. Informația privind problemele de sănătate mintală sau de consumul de alcool și droguri va fi furnizată medicilor de familie de către Centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, în baza solicitării acestora, în termen de maxim trei zile lucrătoare.
În cazul în care medicul de familie constată riscuri și pericole care pot apărea în timpul conducerii vehiculelor, acesta poate cere ca viitorul șofer să fie consultat de Comisia medicală teritorială de examinare a șoferilor, care include specialiști de profil.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 65 locuitori
Caraiman este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 215 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 65 de oameni. Satul Caraiman a fost înființat în anul 1925.
Comentarii
(0)