16 august 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1677
Pascaru: Micșorarea numărului de diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse va avea un impact negativ
16 august 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1677

Pascaru: Micșorarea numărului de diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse va avea un impact negativ

Micșorarea numărului de diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse va avea un impact negativ asupra relațiilor și așa șubrede dintre Republica Moldova și Rusia.

De această părere este analistul politic, Nicolae Pascaru.

În cadrul unui comentariu oferit Noi.md, aceasta a menționat că este important ca atunci cînd guvernarea ia asemenea decizii să se gîndească la cei peste 600 mii de moldoveni care muncesc și trăiesc în Rusia.

”Acum mai mult ca niciodată Republica Moldova are nevoie de relații bune cu toate statele. În condițiile în care în Ucraina are loc un război, țara noastră trebuie să respecte cu sfințenie principiul neutralității și să nu se alinieze unor sancțiuni străine ei. Mai mult decît atît, atunci cînd autoritățile iau anumite decizii, ei trebuie să se gîndească la cei peste 600 mii de moldoveni care se află legal și ilegal în Federația Rusă. Orice decizie nechibzuită îngreunează și mai multe viața moldovenilor aflați acolo”, a declarat Pascaru.

Totodată, analistul a reamintit despre faptul că Republica Moldova are două zone instabile pe teritoiul său, iar deciziile de acest gen aprind și mai mult spiritele în aceste regiuni.

”Avem în țară cîteva zone instabile cum este Transnistria și Găgăuzia care sînt foarte apropiate de Federația Rusă, iar astfel de decizii nechibzuite nu fac altceva decît să aprindă spiritele în aceste regiuni. Să nu uităm că garantul din formatul 5+2 este anume Federația Rusă. Acum, mai mult ca oricînd noi trebuie să fim foarte atenți cu aceste metode extreme față de Federația Rusă”, a mai declarat Pascaru.

Reamintim că ieri, 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău au părăsit Republica Moldova după ce autoritățile din țara noastră au micșorat numărul diplomaților și ai angajaților reprezentanței date.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a anunțat că, angajații ambasadei Rusiei în Moldova și membrii familiilor acestora s-au întors la Moscova cu un zbor special, după ce au fost obligați să părăsească Chișinăul în legătură cu decizia autorităților moldovenești de a reduce personalul Ambasadei.

Astfel, reprezentanții MAE-ului rus au publicat o declarație oficială, în care au menționat că reducerea personalului misiunii ruse va afecta cetățenii din Moldova și Rusia, dar și va avea consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
1985 locuitori

Negrea este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Negrea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Hîncești și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1985 de oameni. Satul Negrea a fost menționat documentar în anul 1820.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.