|
O ecuație diplomatică cu semnul minus
În prezent, la ambasada Republicii Moldova în Rusia lucrează 22 de persoane, dintre care șase diplomați și 16 reprezentanți ai personalului administrativ, tehnic și de serviciu.
Astfel de informații se regăsesc pe site-ul web al ambasadei moldovenești la Moscova. În special, din personalul diplomatic fac parte: ambasadorul Lilian Darii; ministrul-consilier al Departamentului Politic Sergiu Goncearenco, consilierul Departamentului Politic Alexandru Chetraru, consilierii Departamentului Economic Ion Răuleț și Alexandru Pavliuc, precum și consilierul Departamentului Consular Genadie Codreanu. Restul personalului ambasadei este format din departamentul financiar-administrativ și personalul tehnic local.
De notat că numărul de angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Rusia a fost redus anterior la insistența părții ruse, pe principiul reciprocității, după ce mai mulți angajați ai Ambasadei Rusiei în Moldova au fost declarați persona non grata.
În același timp, ambasada moldovenească din Rusia, în special secția consulară, abia face față fluxurilor mari de cetățeni moldoveni, care stau la coadă pentru servicii consulare timp de 30 de ore. În același timp, autoritățile ruse intenționează să reducă și mai mult numărul de angajați ai ambasadei Republicii Moldova la Moscova, ca răspuns la decizia anunțată astăzi de MAEIE moldovean de a reduce personalul ambasadei Rusiei la Chișinău la 10 posturi diplomatice și 15 posturi administrative, tehnice și de servicii.
Despre aceasta a fost informat ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, care a fost convocat la Ministerul de Externe.
În cadrul întrevederii, partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești de a egaliza numărul de personal diplomatic, administrativ-tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în Republica Moldova cu cel al ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Conform acestei decizii, la etapa actuală, reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului parității, ar trebui să fie formată din 10 posturi diplomatice și 15 posturi administrativ-tehnice și de serviciu.
Potrivit MAEIE, această decizie este rezultatul numeroaselor acțiuni neprietenoase la adresa Republicii Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și a încercărilor de destabilizare a situației interne din Moldova. S-a subliniat că această măsură de egalizare a numărului de personal diplomatic, administrativ-tehnic și de serviciu este luată în conformitate cu prevederile articolului 11 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că, în lipsa unui acord specific privind numărul de personal al unei misiuni, statul gazdă poate propune ca numărul de personal al misiunii să fie menținut în limitele pe care le consideră rezonabile și normale, ținînd cont de circumstanțele și condițiile misiunii.
Potrivit notei diplomatice a MAEIE transmise părții ruse în timpul întrevederii, decizia sus-menționată a autorităților moldovenești ar trebui să fie pusă în aplicare pînă la 15 august 2023.
Reprezentantul oficial al MAEIE moldovean, Igor Zaharov, a declarat jurnaliștilor că, în consecință, 45 de reprezentanți ai misiunii diplomatice, inclusiv diplomați și personal tehnic, ar trebui să părăsească ambasada Rusiei în Moldova.
În același timp, purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat în cadrul unui briefing că Rusia nu va lăsa fără răspuns decizia Republicii Moldova de a reduce numărul de angajați ai ambasadei ruse.
"Considerăm că aceasta este o acțiune nejustificată și neprietenoasă care nu va rămîne fără răspuns. Acesta este un alt pas spre distrugerea relațiilor bilaterale din partea autorităților moldovenești", a spus ea.
"În ceea ce privește așa-zisa anchetă, care conține acuzații nefondate la adresa ambasadei Rusiei la Chișinău și a personalului acesteia de activități de spionaj – aceasta este un fel de opus, o povestire fantezistă, nu are nicio legătură cu realitatea. Diplomații noștri și misiunile noastre diplomatice din Republica Moldova respectă cu strictețe Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961", a declarat Zaharova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1613
- Populația:
- 36 locuitori
Vrăneşti este un sat din cadrul comunei Taxobeni, raionul Făleşti. Satul Vrănești este situat la 25 km de orașul Florești și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de locuitori. Satul Vrănești a fost menționat documentar în anul 1613.
Comentarii
(0)