|
Popovici, despre denunțarea acordului cu CSI în domeniul educației: "O fumigenă"
Decizia Guvernului de a denunța Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic educațional în cadrul CSI seamănă mai degrabă cu o fumigenă, consideră fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.
Reacția vine după ce Guvernul a aprobat la ședința de astăzi o hotărîre privind denunțarea acordulului cu CSI de colaborare în domeniul educației, semnat la Moscova la 17 ianuarie 1997.
Fostul ministru a declarat pentru Noi.md că "această fumigenă" este menită să sustragă atenția de la problemele reale din domeniul educației și să demonstreze atașamentul autorilor inițiativei față de vectorul anti-CSI.
Cu toate astea, Corneliu Popovici spune că denunțarea Acordului nu va avea anumite consecințe pentru educație pe plan intern. Mai mult decît atît, existența acestui acord pînă acum nu a împiedicat în niciun fel autoritățile să încheie tratate de cooperare în domeniul educației cu alte state, inclusiv ale Uniunii Europene.
"Este o acțiune care se încadrează în demersul actualei guvernări de a rezilia tratatele semnate în cadrul CSI. Acest Acord nu a făcut nici rău, nici bine Moldovei. Din momentul semnării, dar și ulterior, Republica Moldova a menționat că aprobă Acordul cu excepția prevederilor care contravin Constituției și actelor legislative ale țării și va participa doar la activitățile care se încadrează în prevederile legislației naționale.
Acordul nu a împiedicat aderarea Republicii Moldova în 2005 la Procesul de la Bologna, nu a generat probleme pentru încheierea acordurilor în domeniul educației cu alte state, nu a fost o piedică pentru obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE etc.
Denunțarea Acordului menționat nu implică careva consecințe pentru educație pe plan intern, la nivel bilateral, regional și multilateral sau careva modificări în legislație", a menționat Corneliu Popovici.
Fostul ministru al Educației și-a exprimat regretul că asemenea acțiuni ar putea duce la distrugerea relațiilor Moldovei cu centrele de învațămînt și cercetare din statele CSI.
"Decizia de astăzi se încadrează în setul de acțiuni compulsive ale politicienilor, ce și-au făcut din reforma educației steag fals. Sub acest steag fals se închid școlile din satele Moldovei, iar acum un an, au fost lichidate trei universități și 20 de institute de cercetare.
Va fi trist dacă sub lozinca așa numitei reforme în educație vor urma acțiuni ce vor distruge relațiile de decenii ale Moldovei cu centrele de învațămînt și cercetare din statele CSI și vor afecta miile de elevi și studenți moldoveni din școlile și universitățile din Rusia, Belarus etc.", a mai explicat Popovici.
Menționăm că ministrul Educației, Anatolie Topală, a argumentat necesitatea denunțării acestui acord prin faptul că nu mai este actual, și nici funcțional. Totodată, ministrul a ținut să precizeze că rezilierea acordului nu va afecta relațiile de cooperare cu majoritatea țărilor CSI, cu care R.Moldova are acorduri bilaterale.
"Pe parcursul anilor nu a fost valorificat practic deloc acest acord, în ultimii peste 10 ani nu am participat la ședințele care au fost organizate la acest subiect. Noi, în dezvoltarea sistemului educațional ne-am orientat la sisteme educaționale mult mai transparente, compatibile cu cele din spațiul european", a explicat Topală.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1595
- Populația:
- 7250 locuitori
Talmaza este un sat şi comună din raionul Ștefan Vodă. Este unicul sat din componența comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 94 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7250 de oameni. Satul Talmaza a fost menționat documentar în anul 1595.
Comentarii
(0)