|
Elveția va ajuta Moldova în dezvoltarea sectorului agricol
Guvernul Elveției este dispus să ajute Republica Moldova în dezvoltarea digitalizării sectorului agricol și promovarea asigurărilor în agricultură.
Vicepremierul Vladimir Bolea a avut astăzi, o întrevedere cu Bojan Kolundzija, directorul proiectului „Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” (OPTIM), susținut de Guvernul Elveției șI implementat de HELVETAS.
Bojan Kolundzija a prezentat direcțiile prioritare de activitate ale proiectului și oportunitățile de colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. De asemenea, au fost discutate și coordonate unele activități, care au drept scop îmbunătățirea accesului fermierilor la servicii, tehnologii și cunoștințe relevante, precum și la adoptarea soluțiilor digitale și a practicilor agricole inteligente, sporirea competitivității și facilitarea accesului la piață, pentru a crește veniturile agricultorilor.
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și-a exprimat interesul în legătură cu modelele de cooperare și asociere a micilor fermieri, implementate de OPTIM, menite să sporească accesul la piețele de desfacere, să realizeze transferul de tehnologii și practici agricole durabile.
„Prioritățile MAIA sînt irigarea, digitalizarea, consultanța și sectorul zootehnic. Ne dorim să preluăm în agricultură tehnologiile de ultimă generație, pentru a deschide noi perspective de dezvoltare, care să genereze valoare adăugată. Avem nevoie de ajutor și experiență externă pentru elaborarea unui concept de digitalizare a sectorului”, a menționat oficialul.
În cadrul discuției s-a abordat și subiecte privind irigarea culturilor agricole, asigurarea riscurilor de producție, precum și necesitatea pregătirii cadrelor pentru sector.
OPTIM este un proiect de dezvoltare economică, care își propune crearea oportunităților economice noi, prin investiții în afaceri inovatoare, servicii, tehnologii și accesul acestor antreprenori la piețe cu valoare înaltă.
După cum s-a anunțat anterior, cea mai mare bancă din Elveția a inclus Moldova pe lista țărilor cu risc ridicat de spălare de bani.
În special, cea mai mare bancă din Elveția și una dintre cele mai mari din lume – UBS – a impus restricții stricte bancherilor Credit Suisse, inclusiv interzicerea atragerii de noi clienți din țări cu risc ridicat de spălare de bani și corupție. Pe lista unor astfel de țări se află și Moldova.
Seria de restricții și instrucțiuni au fost introduse la scurt timp după ce, pe 12 iunie, UBS a finalizat procedura de absorbție a băncii rivale Credit Suisse, relatează Financial Times.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772
- Populația:
- 638 locuitori
Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.
Comentarii
(0)