|
Recolta de fructe: Ce prognozează fermierii
Anul acesta vom avea mai puține fructe. Ploile și îngheţurile din primăvară au afectat în mod special caișii, prunele, cireşii si piersicii . Agricultorii spun că jumătate din roadă a fost deja compromisă, iar în prezent, pomii sînt afectaţi de boli şi dăunători, deoarece nu pot fi stropiti din cauza ploilor.
Vitalie Șeremet din satul Hagimusraionul Căușeni,a moștenit pasiunea de a cultiva piersici de la părinți, care i-au implantat în suflet dragostea de pămînt și de tot ce crește pe el. De 15 ani cultivă piersici pe o suprafaţă de 10 hectare, iar în 2023 din cauza înghețurilor și a înmuguririi timpurii spune că înregistrează pierderi considerabile, transmite studio-l.online.
Problemele nu se termină aici. Ploile din ultima perioadă au adus cu sine diverse boli şi dăunători. Şi criza din Ucraina îi afectează direct pe producători. Aceasta le creează probleme exportatorilor ceea ce a făcut ca preţul en gros al fertilizanților și soluțiilor pentru tartare s crească considerabil.
Din cauza intervențiilor multiple în livadă în acest an cheltuielile fermierilor au crescut de cîteva ori. Aceștia susțin că sinecostul unui kg de piersit în această vară va fi destul de mare Totuşi au mai ramas fructe, dar totul depinde de cum se vor dezvolta mai departe. Situații similare au fost înregistrate și în livezile de prun, cais și cireșe, iar în anumite regiuni ale raionului fructe aproape că nu sînt .Recolta de fructe a fost afectată și în nordul țării acolo unde în luna aprilie a fost înregistrată o ninsoare.Tradițional în piețele din Căușeni piersicii apar la mijlocul lunii iulie.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1711
- Populația:
- 5095 locuitori
Bulboaca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi şi la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populația satului constituie 5095 de oameni. Satul este atestat documentar în anul 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască.
Comentarii
(0)