06 iunie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 2591
Recolta de fructe: Ce prognozează fermierii
06 iunie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 2591

Recolta de fructe: Ce prognozează fermierii

Anul acesta vom avea mai puține fructe. Ploile și îngheţurile din primăvară au afectat în mod special caișii, prunele, cireşii si piersicii . Agricultorii spun că jumătate din roadă a fost deja compromisă, iar în prezent, pomii sînt afectaţi de boli şi dăunători, deoarece nu pot fi stropiti din cauza ploilor.

Vitalie Șeremet din satul Hagimusraionul Căușeni,a moștenit pasiunea de a cultiva piersici de la părinți, care i-au implantat în suflet dragostea de pămînt și de tot ce crește pe el. De 15 ani cultivă piersici pe o suprafaţă de 10 hectare, iar în 2023 din cauza înghețurilor și a înmuguririi timpurii spune că înregistrează pierderi considerabile, transmite studio-l.online.

Problemele nu se termină aici. Ploile din ultima perioadă au adus cu sine diverse boli şi dăunători. Şi criza din Ucraina îi afectează direct pe producători. Aceasta le creează probleme exportatorilor ceea ce a făcut ca preţul en gros al fertilizanților și soluțiilor pentru tartare s crească considerabil.

Din cauza intervențiilor multiple în livadă în acest an cheltuielile fermierilor au crescut de cîteva ori. Aceștia susțin că sinecostul unui kg de piersit în această vară va fi destul de mare Totuşi au mai ramas fructe, dar totul depinde de cum se vor dezvolta mai departe. Situații similare au fost înregistrate și în livezile de prun, cais și cireșe, iar în anumite regiuni ale raionului fructe aproape că nu sînt .Recolta de fructe a fost afectată și în nordul țării acolo unde în luna aprilie a fost înregistrată o ninsoare.Tradițional în piețele din Căușeni piersicii apar la mijlocul lunii iulie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

recoltă , fructe , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
5095 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi şi la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populația satului constituie 5095 de oameni. Satul este atestat documentar în anul 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.