13 mai 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1178
Popovici:
13 mai 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1178

Popovici: "Educația noastră rămîne un spațiu de experimente"

Modificările la Codul Educației votate astazi încă o dată au demonstrat că educația noastră rămîne un spațiu de experimente și plagieri după modele străine, afirmă fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.

Fostul demnitar consideră că modificările adoptate la Codul educației sînt neînsemnate și reprezintă, în mare măsură, preluări din legislația altor state europene, fără a ține cont de particularitățile Republicii Moldova. Totodată, aceste modificări nu soluționează probleme stringente din sistemul educației, mai consideră Popovici.

"Modificările la Codul Educației votate astazi în parlament încă o dată au demonstrat că educația noastră rămîne un spațiu de experimente și plagieri după modele străine. Educația noastră e profund afectată de indiferență și de așa-zișii ,,experți” pe care nu-i doare sufletul de ce se întîmplă în interiorul unei școli.

Astfel, modificările cosmetice făcute astăzi, în mare măsură preluări din legislația altor state europene fără a ține cont de particularitățile RM (de ex. învăţămîntul universitar dual), nu vin să soluționeze gravele probleme cu care se ciocnește educația în ultimii ani.

Printre acestea se remarcă principiul de finanţare a instituţiilor publice de învăţămînt general în baza costului standard per elev stipulat în Codul Educației, începînd cu anul 2014, care anual împiedică funcționarea normala a unui număr considerabil de instituții de învățămînt. Au de suferit în special școlile din mediul rural, unde elevi sînt puțini și, respectiv, bugetele sînt mici. Prin urmare, acest principiu a generat o stare de criză sistemică ce duce inevitabil, după cum arată practica, la închiderea sau reorganizarea instituțiilor de învățămînt, disponibilizarea cadrelor didactice, la privarea de viitor a localităților, la exodul tinerilor, la distrugerea infrastructurii școlare, iar în perioada apropiată la reorganizarea unui important număr de licee", explică Corneliu Popovici.

Fostul ministru mai consideră că educația în R.Moldova trebuie abordată ca un proces complex și unul investițional, de lungă durată.

"Stimați domni deputați, pentru a ieși din această criză ce a cuprins educația, este nevoie de schimbarea paradigmei/modelului economic ce stă la baza sistemului de învățămînt din RM, care vede educația ca un serviciu prestat, o activitate similară celei comerciale. A venit timpul să abordăm educația ca pe un proces complex și, foarte important, unul investițional de lungă durată", a mai comentat Popovici.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
258 locuitori

Cucuieţii Noi este un sat din cadrul comunei Alexăndreşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 195 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Cucuieţii Noi a fost atestat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.