08 aprilie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1568
De ce fel de ideologie are nevoie Moldova? P.1. Omul și lumea
08 aprilie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1568

De ce fel de ideologie are nevoie Moldova? P.1. Omul și lumea

Întreaga noastră viață este pătrunsă de ideologie. Ideologia determină structura economică a societății, structura ei socială și, în esență, lumea interioară a omului. Pentru că orice om are închipuiri despre aceea, ce este lumea și care este locul său în lume, atitudinea sa față de oameni.

Iar complexul acestor închipuiri și este ideologie.

Din punct de vedere științific

Ideologia poate fi acceptată de stat sau de o comunitate, dar ea întotdeauna există. Și sistemele ideologice existente în lume determină întreaga geopolitică existentă în lume, ciocnirea ideologiilor.

Vorbind despre ideologie, să ne dumerim pentru început ce este ea. Propria versiune a sistemelor ideologice moderne o propune politologul Constantin Sivcov. Din spusele sale, orice ideologie include mai multe elemente. Primul – ideologia fundamentală, adică totalitatea viziunilor științifice asupra bazelor vieții sociale în ansamblu în cadrul actualei ordini tehnologice. În esență, ideologia fundamentală determină cum trebuie să fie omul și societatea, pentru a exista eficient în actuala ordine tehnologică. Ea determină structura oportună a societății, structura oportună a relațiilor economice, deci - și ordinea socială. Un exemple clasic de ideologie fundamentală este ideologia lui Karl Marx.

Din ideologia fundamentală apare ideologia națională (totalitatea viziunilor științifice asupra bazelor vieții unui stat concret). De regulă, într-un stat concret este imposibilă în principiu aplicarea ideologiei fundamentale unu la unu, frontal. Din simplul motiv că fiecare stat își are propriul popor, poporul are o istorie, o mentalitate și o cultură, condiții de trai, și punerea directă a unei ideologii fundamentale în solul național duce la respingerea ei de către societate. De aceea apare ideologia națională, specifică, care reiese din cea fundamentală. Un exemplu de ideologie națională, care diferă semnificativ de cea fundamentală, a fost socialismul sovietic. Există încă o ideologie, care pretinde că e socialistă – cea chineză. Există socialismul cubanez. Au avut propriul socialism Polonia sau Cehoslovacia.

În cazurile în care un model era impus dur, au existat urmări neplăcute. Așa a fost cu ideologia socialistă, dar și cu altele. Spre exemplu, de ce în ultimul timp SUA cedează pozițiile pe arena internațională? Pentru că ideologia liberală a fost impusă multor țări, care erau obligate să trăiască conform modelului pe care ele îl considerau corect pentru țara concretă sau pentru un grup de țări. Ceea ce nu corespundea culturii și particularităților naționale.

Dar ideologia națională trebuie să-și găsească exprimare. Ideologia fundamentală și cea națională – elaborări științifice serioase, pe care de regulă le însușește un grup de savanți. Aceste lucrări, de regulă, nu-s însușite deplin nici de oamenii simpli, nici de conducători.

De aceea la bază este pusă ideea națională. Ideea națională este un sistem de lozinci și stipulări simple, înțelese, pe care societatea le consideră ideologie națională și care decurg din ea. De aceea, dacă spunem că e nevoie de o ideologie națională, subînțelegem că ea trebuie să decurgă din ideologia națională. Iar ideologia națională trebuie să decurgă din cea fundamentală.

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Ideologie , om , lume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
3200 locuitori

Lunga este este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Lunga este este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga alcătuia 3200 de oameni în anul 2011. Satul Lunga a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.