18 martie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 950
Renato Usatîi: Sînt moldovean și vorbesc limba moldovenească
18 martie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 950

Renato Usatîi: Sînt moldovean și vorbesc limba moldovenească

„Sînt moldovean și vorbesc limba moldovenească”.

Afirmația a fost făcută de liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi.

În context, politicianul a criticat inițiativa legislativă care are scopul de introducere a sintagmei „limba română” în actele normative, transmite Știri.md.

Usatîi consideră că nu este oportun momentul pentru a modifica acum legislația.

„Mie mi se creează impresia că ei au aceiași specialiști de PR cum îi avea și PL-ul cu Mihail Fiodorovici. Numai Mișa Ghimpu era la combinații: scoatem monumentul soldaților și punem monumentul limbii române, ca să distragă oamenii de la problemele care erau în domeniul economic, social. Asta face PAS-ul. Mai ales că totul o fac cu hîrlețul... Nu este oportun acum.

Astăzi, la noi, jumătate de țară îi spune limba română, jumătate - moldovenească. Eu m-am născut în R. Moldova, de la părinți am aflat că sînt moldovean și vorbesc limba moldovenească. La o anumită etapă eu am învățat limba moldovenească, în școală era chirilică, în ultimii ani am trecut în grafie latină. Astăzi nu este important cum un om sau altul numește limba, că îi spuneți română, că moldovenească, noi nu schimbăm situația în țară”, a spus Usatîi în cadrul emisiunii „Rezoomat” mde la Rlive.

În același timp, vă reamintim că informații mai detaliate despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, rubrica "Sîntem moldoveni".

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1662
Populația:
1295 locuitori

Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.