06 martie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 2289
Muravschi: „Legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” este neconstituțională”
06 martie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 2289

Muravschi: „Legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” este neconstituțională”

Legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „română” în toate legile și alte acte normative, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 2 martie în primă lectură, este neconstituțională, întrucît contravine actualei Constituții a Republicii Moldovei (articolul 13).

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de pe rețeaua de socializare de fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Moldovei, în expert expert independent, Alexandr Muravschi, relatează Noi.md.

El a menționat că nicio decizie a vreunei Curți Constituționale nu poate schimba Constituția țării, iar acest lucru poate fi făcut doar de Parlament și numai în conformitate cu procedurile stabilite de Constituție.

Alexandr Muravschi a mai atras atenția asupra faptului că, în plus, hotărârea menționată a Parlamentului a fost adoptată în perioada în care Republica Moldova se afla în stare de urgență, iar aici intră în joc și alte restricții:

1. „Constituția nu poate fi revizuită în timpul stării de urgență, asediu sau legii marțiale”.
(Constituția Republicii Moldova, art. 142(3))

2. „În perioada stării de urgență, asediu sau legii marțiale, introduse în toată țara, nu este permisă modificarea Constituției, precum și organizarea de alegeri la autoritățile publice centrale și locale și referendumuri republicane și locale”.

(Legea Republicii Moldova privind starea de urgență, starea de asediu și legea marțială N 212-XV din 24.06.2004, art. 4(2)).

„Sau am anulat deja starea de urgență? Atunci fiți amabili să restabiliți integral licențele a 6 canale TV care au fost suspendate pe perioada stării de urgență. Dar și în acest caz, articolul 13 poate fi modificat doar în modul prescris de Constituție însăși”, a spus Alexander Muravsky.

Totodată, reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români se găsesc pe site-ul moldovenii.md, secțiunea „Sîntem moldoveni”.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
356 locuitori

Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.