Au fost identificate cele mai importante probleme ecologice ale R. Moldova
Avem proiecte finanțate, strategii şi acorduri în domeniul Ecologiei, însă starea mediului rămîne în continuare deplorabilă în Moldova. 90 la suta din apa potabilă din fîntîni este poluată, iar majoritatea deșeurilor sînt depozitate în gropi de gunoi, fără a fi reciclate. „Economia Verde: Te priveşte?” Astfel sună genericul Zilei Mediului, sîrbătorită ieri în toată lumea.
Moldova produce anual in jur de 800 de mii de tone de deseuri, cantitatea resturilor fiind in continua crestere. Cea mai mare problema, potrivit ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru, este lipsa serviciilor publice de salubritate, in special la sate, precum și dialogul ineficient dintre autoritățile implicate, relatează tv7.md.
Gheorghe Şalaru, Ministrul Mediului spune că „Ministerul vine cu elaborarea acestor legi si strategii, ministerul vine cu acea capacitate de expertiză, ministerul vine chiar și cu suportul financiar atunci cînd este vorba de fondul ecologic național, dar unele lucruri ce țin de managementul în teritoriu, ce ține de organizarea acestui serviciu, desigur ca aceasta și legitim, și constituțional, ține de autoritățile publice locale.”
Gheorghe Şalaru a recunoscut că există încă mult de lucru la ministerul pe care îl conduce, specificînd că ecologia începe de la cei șapte ani de acasă.
Totodată ministrul este convins de faptul că “tot ce ține de protecția mediului nu reușim să facem noi singuri. Deoarece nu vom putea niciodată să acumulăm toate deșeurile care sînt aruncate pe ferestrele apartamentelor sau mașinilor de lux“.
Totodata, organizatiile de protectie a mediului vad o solutie in aplicarea drastica a amenzilor, regula de aur in toate statele europene.
În cadrul Zilei Mediului, Gheorghe Şalaru a vorbit şi despre speciile de plante şi animale pe cale de disparitie din Moldova. Potrivit lui, cea de-a treia ediţie a Cărţii Roşii, care va apărea la anul viitor, va conţine un număr de zece ori mai mare de specii rare decît primul volum.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1891
- Populația:
- 679 locuitori
Pompa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Suvorovca, Pompa și Pervomaisc. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 679 de oameni. Satul Pompa a fost menționat documentar în anul 1891.
Comentarii
(0)