02 februarie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 950
Legea cu privire la separatism, care a înfuriat Tiraspolului, a fost adoptată în lectură finală
02 februarie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 950

Legea cu privire la separatism, care a înfuriat Tiraspolului, a fost adoptată în lectură finală

Deputații au adoptat proiectul de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului. În acest sens, a fost modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atenuează la integritatea, suveranitatea și securitate statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni, care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie.

Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale.

Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 60 de deputați.

***

În decembrie 2022, Tiraspolul a solicitat explicații din partea Chișinăului cu privire la proiectul de lege care prevede pedepse penale pentru separatism. Un demers în acest sens a fost expediat de către Vitalii Ignativ, așa-numitul „ministru de externe" din stânga Nistrului.

Ignatiev susținea că amendamentele elaborate de Chișinău la Codul Penal „ar putea avea un efect distrugător asupra întregului proces de negocieri".

„Vitalii Ignatiev a anunțat că „MAE" a solicitat prin canalele oficiale explicații din partea părții moldovenești cu privire la proiectul de lege supus examinărilor. De asemenea, s-a luat decizia de a trimite o adresare în adresa parlamentului RM cu scopul de a cere explicații cu privire la amendamentele la Codul Penal", se arăta într-un comunicat de presă.

Sursa: newsmaker.md

Cuvinte cheie:

lege , separatism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
136 locuitori

Chirilovca este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 136 de oameni. Satul Chirilovca a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.