02 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 828
Vocea Poporului: Ar trebui să fie demolate monumentele din perioada sovietică?
02 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 828

Vocea Poporului: Ar trebui să fie demolate monumentele din perioada sovietică?

Tot mai multe țări hotărăsc să își ia rămas bun de la amintirile sale din perioadă sovietică și recurg la demolarea monumentelor.

Aceste acțiuni au fost criticate de ministerul rus al Afacerilor Externe care a condamnat demolarea de monumente din epoca sovietică în statele baltice, pe care a calificat-o drept „rusofobie”.

În condițiile în care unele voci din societatea noastră spun că similar ar trebui să se facă și în Republica Moldova, echipa Noi.md a mers în stradă pentru a întreba ”Vocea Poporului”, ce părere are la acest subiect.

Marea majoritate celor întrebați au răspuns că monumentele nu trebuie să fie demolate, pentru că ele sînt parte a istoriei.

”Nu sînt deacord cu acest lucru. Eu cred că istoria care era înainte trebuie să ne amintească chiar și de momentele negative. Oamenii trebuie să cunoască personalitățile trecutului”, a spus o femeie.

”Mă gîndesc că aceasta este istoria noastră și ar fi bine să rămînă, ca poate generația care o să vină să cunoască aceste detalii”, și-a exprimat opinia un bărbat.

”Nu! Aceasta este istorie, cu ce le încurcă lor monumentele? Eu încă nu am văzut așa bardac ca astăzi”, a adăugat o altă femeie.

”Nu sînt deacord, asta este istoria istoriei, cum putem distruge ceea ce a fost. În vremea aceia au murit foarte mulți pentru ca noi să avem ceea ce avem astăzi. Nu trebuie să călcăm în picioare istoria de atunci. Noi trăim acum datorită lor, ei au făcu pace pe pămînt”, a spus încă o femeie.

”Monumentele, indiferent de perioada în care au fost instalate, nu trebuie să fie scoase. Ele fac parte din istoria noastră, iar istoria nu are nimic cu politicul”, a concluzionat încă o femeie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
961 locuitori

Cazangic este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Selişte și Cazangic. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 961 de oameni. Satul Cazangic a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.