01 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 831
​Prin CEDO, Moldovei îi este impusă căsătoria persoanelor de același sex?
01 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 831

​Prin CEDO, Moldovei îi este impusă căsătoria persoanelor de același sex?

Refuzul legalizării căsătoriilor între persoane de același sex poate deveni pretext pentru a acuza Moldova că încalcă Convenția Europeană a drepturilor omului, care protejează viața privată și de familie.

Cel puțin, după recenta decizie a Curții de la Strasbourg, asta declară deschis unii apărători ai drepturilor omului și activiști LGBT. De bună samă, CEDO a recomandat legiferarea căsătoriilor între persoane de același sex în statele Consiliului Europei, dar a stipulat că, reieșind din tradiții, decizia aparține țării. Căci europenii înșiși încă nu au o abordare unică. Mai mult, Convenția Europeană nu impune direct statelor obligația de a recunoaște oficial căsătoriile între persoane de același sex.

Deși autoritățile încă nu și-au expus poziția, majoritatea comentatorilor cred că în această chestiune practica europeană nu trebuie să influențeze Moldova, căreia trebuie să-i fie acordată oportunitatea de a dezvolta propria politică pe calea înțelegerii tradiționale a căsătoriei, reieșind din tradițiile istorice, sociale și culturale. Constituția RM stabilește familia drept «căsătoria liberă între un bărbat și o femeie». La fel, Codul familiei interzice acest gen de căsătorii, el spune că nu se admit căsătoriile între «persoane de același sex ».

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Cuvinte cheie:

CEDO , LGBT

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1492
Populația:
476 locuitori

Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.