05 ianuarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1008
Anul 2022 : de la “vremuri bune” la “listele inacceptabililor”
05 ianuarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1008

Anul 2022 : de la “vremuri bune” la “listele inacceptabililor”

Pe o notă nu tocmai festivă se încheie anul 2022, în care autoritățile ne-au promis “primăvara renașterii” și “vremuri bune”.

Spre sfîrșitul anului, ANRE a majorat substanțial tarifele pentru căldură într-un șir de localități. La Chișinău tariful a crescut cu 36% sau cu 1137 lei, iar pentru consumatorii CTE -Nord – cu 853 lei, sau 28%.

CSE a închis 6 posturi TV de opoziție sau care re-difuzau programele posturilor TV rusești. Mai exact, a suspendat licențele de activitate pentru perioada stării de urgență, și le-a acuzat de propagandă și reflectare incorectă a războiului din Ucraina. Însă ministrul justiției Serghei Litvinenco a spus în emisie directă, că e puțin probabil ca aceste 6 posturi TV să mai revină.

Partidul de la guvernare se pregătește să adopte “Legea Magnitsky”, în care, potrivit diviziunii moldovenești a “Europei libere”, autoritățile își asumă împuterniciri vaste, care în alte versiuni ale acestei legi , în alte țări, nu există. De altfel, fără a mai aștepta “ Legea Magnitsky ”, au și fost alcătuite și se aplică a.n. “ liste ale inacceptabililor ”: postul TV8 a publicat recent directiva Comisiei naționale a pieței financiare , expediată în adresa tuturor băncilor , notarilor, avocaților, companiilor de asigurări și creditare, în care au fost indicate persoane și companii cu rugămintea de a le bloca toate operațiunile financiare și de proprietate, inclusiv a nu le achita dividende.

Da în Codul penal (în primă lectură deocamdată) au fost incluse așa noțiuni ca “subiect anticorupție”, “structură informațională ilegală”, precum și pedepse pentru “separatism” și “acumulare ilegală de informații ”. Și asta, din cele scrise pe Facebook de deputatul PAS Radu Marian, ”încă nu e totul”. Pe rețelele sociale comentatorii felicită populația țării cu “anul 37 care vine ”. Să vedem ce ne va spune președinta cu optimism în alocuțiunea televizată de Anul Nou.

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Cuvinte cheie:

2022

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
117 locuitori

Goianul Nou este un sat din componența comunei Dubău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dubăsari și la 71 km de Chișinău. Populaţia satului Goianul Nou alcătuia 117 oameni în anul 2011. Satul Goianul Nou a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.