16 decembrie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 1901
Numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei, cu doar 54 de lei pe zi, va crește în 2023
16 decembrie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 1901

Numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei, cu doar 54 de lei pe zi, va crește în 2023

Creșterea prețurilor la materiile prime, seceta, tendința inflaționistă în plan global și invazia Federației Ruse în Ucraina sunt crize suprapuse care au lovit și Republica Moldova în anul 2022. Efectele acestora vor avea un impact direct asupra nivelul de trai al populației. În 2023 ponderea persoanelor sărace va crește. Datele se conțin în „Raportul de Stare a Țării pentru anul 2022", realizat de Expert-Grup, transmite IPN.

Alexandru Fală, autor al raportului și directorul programului „Macroeconomie, prognoză și modelare economică" de la Expert-Grup, a declarat că „numărul persoanelor sărace va crește, cetățenii care trăiesc cu 54 de lei pe zi va fi cu circa 1/5 mai mare. Avem o reducere a puterii de cumpărare cu 10%, însă, pe de altă parte, se atestă o evoluție pozitivă a pensiilor. Dacă salariul real a scăzut brusc, pensia reală a crescut în 2022 cu circa 4%".

În acest sens, expertul menționează că „Guvernul este sortit să vină cu politici de susținere a populației. Observăm o scădere a consumului cu 1%. Acele compensații oferite de guvern au avut un impact pozitiv. Din motiv că guvernul oferă compensații, va trebui să se împrumute. Probabil, ar fi nevoie de schimbat formula de finanțare externă. Să avem mai multe granturi, decât credite".

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spătari, spune că deciziile Guvernului în aceste vremuri tulburi nu au fost deloc ușoare.

„Oamenii sunt și trebuie să fie în centrul politicii statului. Statul are rolul de a-i proteja și a veni cu o soluție echitabilă. Este foarte greu însă pentru stat de a lua decizii în acest sens. Pe noi ne așteaptă o perioadă în care statul va avea mai puține resurse decât obligații. Și atunci va trebui să vedem cum statul își poate seta prioritățile. Și aici probabil va trebui să se vină cu niște arbitraje dureroase, dar necesare", declară ministrul Spătari.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova a menționat că autoritățile au încercat să facă tot posibilul pentru menținerea veniturilor.

„Acțiunile Guvernului au fost orientate pentru a menține veniturile populației. Ceea ce s-a implementat a fost un lucru bun, chiar dacă pe alocuri poate fi insuficient. Pentru prima oară s-a luat o decizie extraordinară pentru 2023, când tuturor bugetarilor li se va oferi 1300 de lei, asta este o echitate socială, ulterior vom reveni însă la acest subiect", a declarat Sergiu Sainciuc.

Sergiu Sainciuc a salutat deschiderea autorităților în ceea ce ține de uniformizarea salariului minim pe economice, care va constitui anul viitor 4000 de lei, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

Raportul de Stare a Țării 2022 a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" și Fundația „Friedrich Ebert" Moldova (FES).

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

sărăcie , 2023

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.