|
Prețul poliței medicale, de trei ori mai mare după luna martie 2023
Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023 a fost supus examinării în cadrul ședinței plenare a Legislativului.
Documentul prevede atît venituri, cît şi cheltuieli în jur de 14,1 miliarde de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.
Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă procentuală din salariu şi din alte recompense nu va fi modificată în anul 2023 și va constitui 9%. Cetățenii care trebuie să se asigure de sine stătător vor putea cumpăra polița medicală obligatorie cu 12.600 de lei, mărime care reiese din salariul nominal mediu pe țară prognozat pentru anul 2023 în sumă de 11.700 de lei. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a ținut să precizeze în context că prin ajustarea calculării primei de asigurare medicală se revine în albia legală de racordare a acesteia la salariu. Totodată, se elimină discriminarea cetățenilor care contribuie la formarea acestor fonduri achitînd 9% din salariu. Ministra a reiterat că rămîn în vigoare facilitățile și reducerile pentru cei care vor procura prima de asigurare medicală obligatorie. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, aceasta va putea fi procurată la preț de 4.056 de lei. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, peste 90% din cei care procură prima de asigurare de sine stătător o fac pînă la 1 aprilie, deci cu reducere de preț.
Partea preponderantă a fondurilor AOAM, în jur de 13,9 miliarde de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1,8 miliardele lei sau cu 15,1% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2022.
De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2023 prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea, începînd cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de regie la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2023.
„Într-un an destul de complicat ne-a reușit să majorăm salariile personalului cu 10% și vom depune toate eforturile să putem continua majorarea”, a comunicat Ala Nemerenco. Ministra Sănătății a adăugat că, în prezent, sînt în desfășurare mai multe proiecte finanțate de partenerii internaționali. Astfel, mai multe instituții medicale din țară sînt dotate cu echipamente moderne, iar valoarea totală a investițiilor este de 40 de milioane de euro.
Cu 57 de voturi, proiectul a fost aprobat în prima lectură.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1812
- Populația:
- 2868 locuitori
Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.
Comentarii
(0)