|
Cînd urmează să trecem la ora de iarnă
În mod tradițional, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend al lunii octombrie. Așadar, acest lucru urmează să se întîmple în noapte de sîmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, cînd ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.
Prin urmare, a mai rămas doar o lună pînă la schimbarea acelor ceasornicului. E de menționat că în fiecare an guvernul decide asupra schimbării orei, transmite Noi.mdcu referire la diez.md.
Deși se discută de mult timp, la nivel european, despre renunțarea la această practică, pînă la momentul de față nu s-a ajuns la o decizie.
Anul trecut, prim-ministra Natalia Gavrilița declarase în cadrul unei ședințe de guvern că „Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă, deoarece și Uniunea Europeană va aplica vechea practică de schimbare a orei, iar țara noastră ar trebuie să se racordeze la practicile din UE.”
În acest an încă nu s-a decis la nivel național asupra acestui lucru, însă ținînd cont de faptul că nici autoritățile europene nu au luat o decizie în acest sens, cel mai probabil vom trece la ora de iarnă așa cum o facem de mulți ani.
În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv, trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.
Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condițiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privința consumului de energie electrică și termică.
Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic și provoacă un puternic disconfort asupra marii majorități a populației, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar și aerian.
Ca rezultat al consultării publice organizate în anul 2018 de către Comisia Europeană pe acest subiect, 84 % dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, iar la 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmînd să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1420
- Populația:
- 5934 locuitori
Lozova este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lozova şi Stejăreni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 5934 locuitori. Satul Lozova a fost menționat documentar în anul 1420.
Comentarii
(0)