04 octombrie 2022, 09:30 Realitatea moldovenească views 1844
Femierii din Moldova, nemulțumiți de rezultatele sezonului de vînzări
04 octombrie 2022, 09:30 Realitatea moldovenească views 1844

Femierii din Moldova, nemulțumiți de rezultatele sezonului de vînzări

Producătorii agricoli din satul Cunicea, unul dintre cele mai mari clustere de creștere a pomușoarelor din nordul Moldovei, consideră rezultatul vînzărilor de căpșuni din acest an „unul dintre cele mai slabe din ultimele trei-patru sezoane”.

Pe de o parte, fermierii acestui sat, a cărui afacere cu pomușoare este orientată în principal spre export, nu au redus prea mult aprovizionarea externă: de la 800-900 de tone (în anii cei mai productivi) la 700 de tone în acest an.

Dar, pe de altă parte, ponderea principală a căpșunilor din cultura 2022 pentru export a fost vîndută la un preț de 20-25 lei/kg (1,05-1,31 dolari/kg) la un cost de 1-1,2 dolari/kg. În sezoanele precedente, prețul mediu angro la căpșunile din acest sat era de circa 30 lei/kg (1,6 dolari/kg), cu costul mediu fiind mai mic de 1 dolari/kg.

Suprafața plantațiilor de căpșuni pentru recolta din 2022 din Cunicea a fost redusă semnificativ, de la aproximativ 130 ha la puțin peste 80 ha. Datorită creșterii costului resurselor și, ca urmare, scăderii nivelului agrotehnologic, a apărut o diferențiere semnificativă a recoltelor obținute de la fermă la fermă – de la 5 la 20 t/ha.

În general, recolta brută de pomușoare a scăzut comparativ cu anul precedent, iar sezonul vînzărilor la export a fost, de asemenea, redus – la mai puțin de trei săptămîni. În același timp, din cauza prețurilor cu ridicata scăzute pentru căpșunile de export trimise pe piețele din Rusia și România, fermierii din satul Cunicea au vîndut aproximativ o treime din recoltă pe „piața proaspătă” internă – aceasta este cu 15-20% mai mult decît anul trecut.

Luînd în considerare instabilitatea ridicată și scăderea profitabilității afacerii cu pomușoare (căpșuni) în ultimii ani, fermierii din satul Cunicea prevăd o reducere a plantațiilor de căpșuni și în 2023.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

fermieri , vînzare , pomușoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
156 locuitori

Gura-Oituz este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Sîngerei și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 156 de oameni. Satul Gura-Oituz a fost înființat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.