11 august 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1668
Ce se cunoaște despre cele două companii care vor face auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom
Foto: trm.md
11 august 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 1668

Ce se cunoaște despre cele două companii care vor face auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom

Agenția Proprietăți Publice (APP) a anunțat că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile „Wikborg Rein Advokatfirma AS” din Norvegia și „Forensic Risk Alliance & Co” din Marea Britanie, transmite agora.md.

Ce se cunoaște despre cele două companii?

Wikborg Rein Advokatfirma AS

 Wikborg Rein Advokatfirma AS este una dintre cele mai mari firme internaționale de avocatură de afaceri din Norvegia. Compania asistă companiile naționale și internaționale din sectorul privat și public.

Pe lîngă sediul central din Oslo, firma are birouri în Bergen, Londra, Singapore și Shanghai. În plus, este prezentă și în Brazilia, prin intermediul partenerului său „Vieira Rezende”.

Forensic Risk Alliance

Din 1999, Forensic Risk Alliance a activat în toată lumea pentru a rezolva probleme complexe de criminalistică pentru clienți multinaționali.

Compania oferă serviciile unor experți în contabilitate criminalistică, investigații multi-jurisdicționale, monitorizarea conformității corporative, dispute și arbitraj, guvernanță și criminalistică a datelor, analiză de date complexe, consultanță eDiscovery, calcule de degorgement de reglementare, calcule privind cîștigul și capacitatea de plată (ATP), conformitatea și evaluarea riscurilor, Anti-Spălarea Banilor (AML) și sancțiuni.

„Susținem o varietate de monitoare de conformitate, oferim consiliere cu privire la confidențialitatea datelor transjurisdicționale și problemele legate de transferul de date și avem experiență în descoperirea electronică care ne sporește abilitățile de contabilitate criminalistică și de analiză a datelor”, spun reprezentanții Forensic Risk Alliance.

Menționăm că cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, pînă pe 30 ianuarie 2023.

Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13 iulie 2022.

Amintim că la 8 februarie Gazprom a notat că Guvernul R. Moldova a stabilit condițiile de angajare a auditorului, fără a se ține cont de propunerile părții rusești. Instituția dă de înțeles că rezultatele eventualului audit ar putea să nu fie recunoscute de partea rusă.

La 9 februarie, Andrei Spînu a declarat că autoritățile din Republica Moldova acționează conform Protocolului negocierilor în ceea ce ține inițierea auditului independent.

Totodată, Andrei Spînu presupune că Gazprom și-ar dori ca MoldovaGaz să inițieze auditul propriei datorii, da constată că acest lucru nu e posibil. Acesta precizează că sintagma „Partea moldovenească” din protocolul de negocieri înseamnă Guvernul R. Moldova și APP.

Auditul ar fi trebuie să fie gata pînă la 1 mai 2022, însă prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că auditul privind datoria MoldovaGaz față de concernul Gazprom nu va fi gata pînă la termenul limită. Asta deși anterior a fost stabilit acest termen. Motivul întîrzierii constă în faptul că procesul de achiziție nu s-a încheiat cu succes.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

datorii , Moldovagaz , audit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
136 locuitori

Decebal este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 136 de oameni. Satul Decebal a fost menționat documentar în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.