04 august 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 2440
Ce faci dacă te inundă vecinii?
Foto: damages.ru
04 august 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 2440

Ce faci dacă te inundă vecinii?

Viața la bloc este frumoasă, dar și zbuciumată pe alocuri. În timp ce unii vecini se preocupă de curățenia în scară, de amenajarea spațiului din ogradă - fiind ca o mare familie, alții luptă cu indiferența și iresponsabilitatea ”colegilor” de bloc.

Un cititor al Noi.md a venit cu o întrebare pentru redacție, cerînd ajutorul.

”Buna ziua!

Am o problemă cu vecinii de la etajul de asupra mea. De nenumărate ori a curs apă de pe podul din veceu. Acum fac din nou reparație și vreau să-i prentîmpin despre acest fapt. Și să îi avertizez în caz că vor mai inunda o să fie trași la răspundere. Întrebarea mea este cum corect să procedez în cazul dat. Polițistul de sector nu se ocupă cu așa ceva”, a scris Malai Vadim.

De menționat că inundarea apartamentului de către vecinul de deasupra este o problemă frecventă pentru cei care locuiesc la bloc. Sînt cazuri în care vecinii sînt cooperanţi, iar problema se rezolvă pe cale amiabilă.

Însă sînt situații în care nu e loc de „înțelegere” între vecini, în special cînd inundația a provocat daune materiale considerabile. Singura ieșire din situație este acționarea în judecată a vecinilor de rea-credinţă.

Ce puteți face dacă apartamentul v-a fost inundat?

Este important să rețineți: potrivit legislației în vigoare a Republicii Moldova, prejudiciul material cauzat în urma inundației apartamentului, urmează a fi suportat de către proprietarul locuinței de unde a început scurgerea apei.

Astfel, în cazul în care locuința Dvs. a fost inundată, este important să întreprindeți următorii pași:

  • localizarea locului unde s-a produs scurgerea (apartamentul);
  • înștiințarea președintelui/administratorului/șefului blocului locativ;
  • urmare a sesizării primite, persoanele responsabile formează o comisie, care este obligată să depisteze cauza avariei, să încheie un act de constatare a defecţiunii care a dus la inundație și locul producerii acesteia – o probă incontestabilă pentru soluționarea cauzei;
  • evaluarea prejudiciului cauzat ca urmare a inundației;
  • solicitarea reparării prejudiciului cauzat de la persoana culpabilă.

În cazul în care vecinul și-a recunoscut vina și este gata să recupereze prejudiciul material cauzat vecinului păgubit, este bine de întocmit o declarație scrisă (sub forma unei simple recipise) sau o declarație autentificată notarial, în care se va indica cine se face vinovat de inundație, datele personale ale vinovatului (date din buletinul de identitate: numele și prenumele, codul personal etc.) și, respectiv, declarația prin care ultimul își asumă obligația să recupereze integral prejudiciul material cauzat, stabilit de către părți sau de un expert licențiat în domeniu.

În cazul în care vecinul culpabil refuză, se eschivează și/sau nu dorește să despăgubească persoana păgubită, rămîne să vă adresați cu o acțiune în instanța de judecată, în vederea recuperării prejudiciului atît material, cît și moral.

Înainte de a vă adresa în instanța competentă, este necesar să cereți unui expert licențiat în domeniu să efectueze o expertiză, care va stabili repetat cauza inundației, daunele cauzate și valoarea acestora.

Este important să știți că, procedural, pînă la efectuarea expertizei, trebuie să informăm vecinul culpabil privind data, ora și locul efectuării acesteia asta ca să nu să se invoce ulterior că nu a fost informat.

Alte probe, care ar garanta un cîștig de cauză, ar putea fi: imagini foto și videodeclarații scrise ale vecinilor, datele de contact ale persoanelor ce au făcut parte din comisia care a constatat producerea inundației, în vederea audierii ulterioare a acestora în calitate de martori.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările arzătoare parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

inundație , vecini , recomandari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1876
Populația:
1603 locuitori

Vişniovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Vişniovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1603 oameni. Satul Vişniovca a fost menționat documentar în anul 1876.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.