|
Foto: vsluh.md |
Popovici: Trecerea sistemului de învățămînt pe online e un adevărat chin
Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, spune că încercarea de a economisi pe contul copiilor și părinților va duce la sacrificarea educației unei întregi generații de elevi.
Fostul ministru s-a arătat nemulțumit de intenția autorităților de a organiza procesul de învățămînt la distanță/online pentru instituțiile de învățămînt (cel puțin 10 zile pe lună) în scopul atenuării impactului crizei energetice va reprezenta o nouă lovitură dură pentru sistemul educațional.
„Trecerea sistemului de învățămînt în online, un adevărat chin pentru elevi, învățători și părinți, fără nicio soluție la problemele sistemului ce țin de modul în care se vor desfăşura orele de curs, se va asigura calitatea studiilor și se va garanta siguranța elevilor și cadrelor didactice, semnalate pe parcursul ultimilor doi ani, vor duce la sacrificarea educației unei întregi generații de elevi.
În Pandemie copiii noștri se numărau printre categoriile cele mai vulnerabile la Coronavirus și printre cei mai afectați de măsurile luate de autoritățile publice pentru a limita virusul.
Se creează impresia că și în criza energetică autoritățile vor să economisească pe contul copiilor noștri”, spune Popovici.
El menționează că trecerea școlilor în online nu este o soluție potrivită a autorităților de a face economii și poate doar să agraveze problemele sistemului, determinate în special de principiul de finanţare a instituţiilor publice de învăţămînt general în baza costului standard per elev stipulat în cadrul normativ din Republica Moldova începînd cu 2014.
„Constatăm că în Republica Moldova Educația a devenit o adevărată Cenușăreasa căreia doar i se spune „prioritate”.
Educația noastră e păpușa preferată a politicienilor, care au transformat-o înt-un spațiu de experimente și plagieri după modele străine.
Educația noastră e profund afectată de indiferență și de așa-zișii ,,experți” pe care nu-i doare sufletul de ce se întîmplă în interiorul unei școli sau universități, lichidîndu-le fără nici o remușcare și lăsînd mii de tineri fără viitor, iar sistemul cu un deficit de mii de cadre didactice.
Nu e trist. E dramatic”, spune Corneliu Popovici.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 773 locuitori
Bilicenii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile lipovanca, Bilicenii Noi, Mîndreștii Noi. Localitatea se află la 15 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Bilicenii Noi a fost atestat documentar în anul 1925.
Comentarii
(0)