08 iulie 2022, 08:15 Realitatea moldovenească views 2524
Ministerul Educației a venit cu o reacție în urma protestului de la Guvern
Foto: facebook.com/mec.gov.md
08 iulie 2022, 08:15 Realitatea moldovenească views 2524

Ministerul Educației a venit cu o reacție în urma protestului de la Guvern

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a venit cu o reacție în urma protestului de joi, 7 iulie, împotriva restructurării sistemului de învățămînt superior și de cercetare din Republica Moldova.

Ministerul salută criticile și revendicările rezonabile și constructive și spune că e deschis la dialog. Într-un stat democratic, fiecare are dreptul să protesteze, a subliniat MEC.

„MEC salută interesul societății, al reprezentanților mediului academic, dar și al oponenților politici pentru modernizarea învățămîntului superior din Republica Moldova. Vrem să credem că toți sînt bine intenționați și își doresc cu adevărat schimbarea și prosperarea universităților din țara noastră și că nu urmăresc interese înguste, personale sau dividende politice.

Generația tînără acceptă modernizarea, iar acțiunile autorităților statului sînt întreprinse astăzi pentru un viitor prosper acasă. Acest lucru a fost amplu afirmat în cadrul întîlnirilor ministrului Educației și Cercetării cu studenți din Republica Moldova și din țări ale UE și SUA. Opoziția este într-o cultură a amînării, iar opozanții trăiesc din amînări. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu poate fi părtaș la amînarea succesului copiilor noștri. Copiii noștri au nevoie de învățămînt de calitate aici, în Republica Moldova, iar opțiunea ministerului este să ne preocupăm de viitorul tinerilor noștri. Aici, acasă, acum.

Ministerul Educației și Cercetării a subliniat că nu a primit niciun plan alternativ concret de modernizare a sistemului de învățămînt superior, singurul proiect existent fiind cel elaborat de echipa MEC. Totuși, există „unanimitate în jurul ideii că o modernizare radicală este necesară”.

Potrivit Ministerului, reorganizarea sistemului de învățămînt superior va crea doar condiții mai bune atît pentru studenți, cît și cadrele didactice.

„Timpul nu așteaptă. Studenții noștri au nevoie astăzi, nu mîine, de programe de studii și spații modernizate, de un mediu academic propice dezvoltării, care să fie în pas cu inovațiile zilei. Ei au nevoie de oportunități de alegere a domeniului de cercetare și de a fi ghidați de cei mai buni cercetători în domeniu. Cadrele științifice și cele didactice au nevoie de salarii mai mari, de spații educaționale moderne, utilate cu tehnică de ultima generație, pentru a putea deveni specialiști performanți în domeniul pe care l-au ales. Toate acestea sînt posibile în cadrul acestei reforme care va aduce 700 de milioane de lei în universitățile din Republica Moldova. Pentru prima dată, Guvernul realizează o modernizare în care se investesc bani, iar această investiție trebuie să fie eficientă și să aducă beneficii imediate profesorilor, cercetătorilor și studenților.

Cercetătorii trebuie să beneficieze de un salariu sigur, de condiții adecvate pentru cercetare în instituții moderne. Concentrarea resurselor umane bine pregătite într-o universitate cu o finanțare suficientă, un management eficient, bazat pe meritocrație, va permite propulsarea universităților în sistemul educațional internațional, va spori prestigiul, recunoașterea și atractivitatea acestora pentru studenții atît din țară, cît și de peste hotare și va permite un mai larg acces al cercetătorilor din țară la programul de 95 de miliarde de euro al UE, Horizon Europe, la care Republica Moldova este asociată”, precizează MEC.

„Avem obligația de a asigura studenților noștri o formare profesională care să le permită să ducă țara noastră cu fruntea sus în rîndul țărilor europene. Expertiza națională și internațională realizată în 2015 a demonstrat că sistemul de învățământ superior din Republica Moldova este ineficient, fiind necesară o concentrare a resurselor, în paralel cu încurajarea dezvoltării regionale”, mai subliniază Ministerul.

Menționăm că anterior, foștii președinți Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Nicolae Timofti au expediat o scrisoare deschisă Maiei Sandu în care și-au exprimat dezacordul față de reforma universitară. Demnitarii au solicitat menținerea, modernizarea și dezvoltarea Academiei de Administrare Publică în calitate de instituție independentă.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
844 locuitori

Semionovca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Semionovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 844 de oameni. Satul Semionovca a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.