28 iunie 2022, 15:30 Realitatea moldovenească views 2732
Popovici:
Foto: noi.md
28 iunie 2022, 15:30 Realitatea moldovenească views 2732

Popovici: "Dacă vrei să distrugi o națiune nu îți trebuie bombe, ci să-i distrugi învățămîntul superior"

La data de 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre comasarea universităților, în urma căreia, spun autoritățile, studenții și cadrele didactice din Republica Moldova vor beneficia de condiții mai bune de studii, întrucît se va investi mai mult în modernizarea infrastructurii universitare.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, condamnă aceste acțiuni, menționînd că „dacă vrei să distrugi o națiune nu îți trebuie bombe, ci să-i distrugi învățămîntul superior”.

„Astăzi Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre LICHIDAREA mai multor univesități care se identifică cu Republica Moldova și care au contribuit pe parcursul mai multor decenii la dezvoltarea societății și economiei țării. Astfel, începînd cu ziua de astăți Moldova nu mai are:

1. Universitatea de Stat din Tiraspol (evacuată la Chișinău), prima instituţie de învăţămînt superior din Republica Moldova, fondată la 1 octombrie 1930, adevărat focar de demnitate națională, care a rezistat persecuțiilor din 1992 din stînga Nistrului;

2. Universitatea Agrară de Stat din Moldova cu o istorie de aproape 90 de ani, care a debutat la 9 aprilie 1933 cu promulgarea de către MS Regele Carol al II-lea, fiind o adevărată forjerie de specialiști de înaltă calificare din Republica Moldova;

3. Academia de Administrare Publică, centru național de formare a specialiştilor de înaltă calificare, de dezvoltare profesională continuă a personalului din serviciul public şi de asigurare ştiinţifico-metodică a activităţii autorităţilor publice, care timp de aproape 30 de ani a instruit mii de funcționari publici și alte categorii de personal din serviciul public;

4. Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia, înființată la inițativa șefilor de stat din Moldova și Bulgari în semn de prietenie dintre popoarele noastre și ca centru de dezvoltare durabilă a regiunii, studiere, păstrare și perpetuare a valorilor bulgare în Moldova. Universitatea este închisă în pofida susținerii depline din partea Bulgariei.

5. Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, instituție de învățămînt recunoscută în mediul universitar național și internațional, decorată cu Ordinul Republicii și unde anual își manifestă dorința de a fi admiși la studii sute de tineri sportivi talentați.

Sînt sigur că va veni timpul cînd normalitatea va fi restabilită în sistemul învățămîntului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?!”, este postarea lui Popovici de pe rețelele de socializare.

Potrivit deciziei Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. Iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se reorganizează prin absorbția Universității de Stat din Tiraspol și a Universității de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. Ministrul educației spune că reorganizările sînt necesare pentru a concentra resursele și pentru a crește calitatea studiilor superioare.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în acest an sînt alocate 700 de milioane de lei pentru modernizarea universităților.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
142 locuitori

Cernița este un sat din cadrul comunei Mălăiești din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul grigoriopol și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Cernița alcătuia 142 de oameni în anul 1997. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.