|
Consiliul Concurențe investighează situația pe piața produselor petroliere
Consiliul Concurenței informează că investighează situația actuală pe piața comercializării produselor petroliere, inclusiv analizează comportamentul importatorilor mari de carburanți, în contextul consecințelor conflictului armat din Ucraina.
Totodată instituția informează că nu a primit nicio sesizare sau plîngere în privința unor eventuale încălcări.
Reacția vine, după ce, ieri Asociația Forța Fermierilor a emis o declarație în care acuză petroliștii de acorduri de cartel efectuate sub paravanul războiului din Ucraina.
Consiliul Concurenței îndeamnă persoanele interesate dacă au informații relevante în legătură cu dificultățile întîmpinate în procesul de achiziționare sau comercializare a produselor petroliere, să le prezinte.
„Pînă în ziua de azi nu am primit niciun mesaj cu informații despre orice fapte concrete ce ar contribui la investigațiile desfășurate pe piețele relevante de către Consiliu. Totodată, Consiliul Concurenței este la etapa finală de pregătire a deciziei pe cauza privind semnele încălcării legislației concurențiale pe piața comercializării produselor petroliere cu amănuntul în cadrul investigației inițiate în anul 2021. Această decizie urmează a fi examinată de către Plenul Consiliului Concurenței în perioada iunie-iulie a anului curent”, se arată într-un comunicat al instituției.
Marți, 7 iunie, asociația Forța Fermierilor a anunțat că în ultimul timp mai mulți agricultori au fost refuzați de companiile petroliere în privința furnizării combustibilului angro. Fermierii susțin că motorina se importă, se depozitează, după ce se vinde firmelor afiliate, care o comercializează la preț peste plafonul stabilit și uneori cu încasarea plăților în numerar. Iar producătorii agricoli, șantajați de deficitul carburanților, sunt nevoiți să procure diesel la orice preț și prin orice modalitate.
„În prezent, agricultorii deja primesc conturi de plată pentru motorină, care urmează să fie livrată peste o perioada de circa două săptămîni la un preț exorbitant de peste 31 lei per litru, contrar deciziei Comisiei Situației Excepționale privind plafonarea prețurilor angro la diesel. Însă, companiile petroliere tensionează și mai mult situația și creează un fel de rănduri pentru fermieri la livrări de combustibil. Așadar, în ajunul secerișului sectorul agrar este supus unei presiunii enorme din partea unui grup îngust de petroliști, fapt, care afectează securitatea alimentară a țării”, a anunțat asociația.
Fermierii au solicitat convocarea Comisiei Situației Excepționale pentru discutarea problemei aprovizionării producătorilor agricoli cu carburanți.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1616
- Populația:
- 2750 locuitori
Năvîrneţ este un sat şi comună din raionul Făleşti. Năvîrneţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2750 de oameni. Satul Năvîrneţ a fost menționat documentar în anul 1616.
Comentarii
(0)