16 aprilie 2013, 11:12 Realitatea moldovenească views 8988
16 aprilie 2013, 11:12 Realitatea moldovenească views 8988

Declaraţiа Biroului pentru reintegrare privind ultimele evoluţii în Zona de securitate

Biroul pentru reintegrare îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evoluţii în Zona de securitate generate de acţiunile unilaterale ale administraţiei or. Bender, se menţionează într-o declaraţie pentru presă la acest subiect, remisă agenţiei MOLDPRES spre difuzare de către biroul nominalizat.

În particular, se remarcă recenta decizie de a interzice circulaţia în uniformă de serviciu a reprezentanţilor structurilor moldoveneşti de menţinere a ordinii publice în or. Bender. Totodată, trezesc nedumerire intenţiile exprimate de către administraţia oraşului de a debranşa instituţiile penitenciare moldoveneşti din or. Bender de la sursele de apă, energie electrică şi de a interzice furnizarea produselor alimentare către penitenciarele în cauză.

Autorităţile de la Chişinău constată că acţiunile respective contravin flagrant prevederilor Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, care prevăd expres faptul că Comisia Unificată de Control asigură ordinea publică în or. Bender în interacţiune cu organele de poliţie şi miliţie. Astfel, decizia respectivă a administraţiei or. Bender reprezintă o provocare directă la adresa mecanismului actual de pacificare şi o tentativă de diminuare a rolului Comisiei Unificate de Control în gestionarea ordinii publice în or. Bender.

Aceste acţiuni pot fi calificate drept o încercare de exercitare a presiunilor asupra cetăţenilor şi a instituţiilor moldoveneşti prezente în regiunea transnistreană, fapt care poate să afecteze premeditat condiţiile de întreţinere a deţinuţilor din penitenciarele aflate sub jurisdicţia Chişinăului, să împiedice desfăşurarea activităţii normale de către colaboratorii afacerilor interne ai Republicii Moldova, precum şi să deterioreze atmosfera de încredere între cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, constatăm că acţiunile respective produc consecinţe umanitare grave, fiind încălcate drepturile omului.

În scopul neadmiterii tensionării situaţiei, precum şi reiterînd apelul Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control din data de 10 aprilie 2013, Chişinăul se adresează reprezentanţilor de la Tiraspol să înceteze orice acţiuni unilaterale care sînt orientate spre destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate. Autorităţile moldoveneşti îşi exprimă ferma convingere că aspectele sau iniţiativele ce ţin de interacţiunea între cele două maluri ale Nistrului trebuie discutate strict în cadrul mecanismelor existente. Chişinăul rămîne deschis pentru un astfel de dialog şi cheamă partenerii externi din formatul de negocieri 5+2 să monitorizeze îndeaproape evoluţiile şi să faciliteze soluţiile ce vor permite detensionarea situaţiei.

Cuvinte cheie:

conflict , Tratat , Bender , Transnistria , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
898 locuitori

Botnăreşti este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Salcia și Botnărești. Satul Botnărești este situat la o distanță de 11 km de orașul Anenii Noi, la 3 km de staţia calea ferată Socoleni și la 21 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Pentru prima dată satul a fost menționat documentar în anul 1598, cu numele Butnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.