24 mai 2022, 11:30 Realitatea moldovenească views 2433
ANSP confirmă: În R.Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței
Foto: Shutterstock
24 mai 2022, 11:30 Realitatea moldovenească views 2433

ANSP confirmă: În R.Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței

Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ a anunțat că monitorizează situația epidemiologică privind cazurile de variolă a maimuței raportate la nivel mondial, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a anunțat că în Republica Moldova astfel de cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire nu au fost înregistrate, informează Noi.md.

Potrivit ANSP, variola maimuței este o boală cauzată de un virus și este numită astfel deoarece a fost identificată pentru prima dată în anul 1958, în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare. La om a fost detectată în 1970. Variola maimuței se întîlnește, în mod obișnuit, în Africa Centrală și de Vest, unde există păduri tropicale și unde trăiesc animalele care pot fi purtătoare de virus.

Variola se poate răspîndi de la animale infectate la oameni și de la o persoană, care are simptome, la alta prin contact fizic apropiat. Erupția cutanată, fluidele corporale și crustele sînt deosebit de infecțioase.

Simptomele variolei maimuței de obicei sînt febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați și erupție cutanată sau leziuni. Erupția se concentrează pe față, palme și pe tălpi. În cele mai multe cazuri, simptomele variolei maimuței au dispărut de la sine în cîteva săptămîni.

Începînd cu luna mai, în mai multe țări în care boala nu este endemică au fost identificate cazuri de variola maimuței la persoane. Mai exact, din data de 21 mai, 92 de cazuri confirmate de laborator și 28 de cazuri suspectate de variola maimuței cu investigații în curs au fost raportate la OMS din 12 state membre care nu sînt endemice pentru virusul variolei maimuței.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
3615 locuitori

Bujor este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Bujor este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3615 oameni. Satul Bujor a fost menționat documentar în anul 1482.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.