10 mai 2022, 11:30 Realitatea moldovenească views 1899
Grosu: ”Potențialul militar din regiunea transnistreană nu prezintă pericol pentru Ucraina”
Foto: newsmaker.md
10 mai 2022, 11:30 Realitatea moldovenească views 1899

Grosu: ”Potențialul militar din regiunea transnistreană nu prezintă pericol pentru Ucraina”

Securitatea Republcii Moldova a fost un alt subiect abordat în cadrul emisiunii la un post privat de televiziune сu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Referitor la declarațiile unor consilieri din Ucraina precum că Ucraina în doi timpi ar putea elibera regiunea transnistreană de forțele ruse, șeful legislativului a ținut să menționeze că trebuie să atragem atenția la cine pot face astfel de declarații, care pot fi doar trei persoane în stat, transmite moldovenii.md cu referire la realitatea.md.

„Eu pot să vă spun un lucru: sînt trei persoane în stat care pot face declarații la capitolul politică externă: președintele, șeful guvernului și ministrul de externe. În rest, fiecare se poate da cu părerea, inclusiv consilierul acela sau ziariștii.”

Potrivit șefului legislativului, țara noastră este pregătită pentru toate scenariile, iar potențialul militar din regiunea transnistreană nu prezintă pericol pentru a invada Ucraina.

„Noi sîntem pregătiți pentru toate scenariile. Nu o să vi le spun acum fiindcă este informație clasificată. La moment implicarea sau neimplicarea, toate analizele arată, că aceste forțe militare ruse din regiunea transnistreană de unele singure să declanșeze careva acțiuni militare, nu au potențialul suficient. Acest scenariu ar fi ipotetic numai în cazul în care s-ar declanșa operațiuni militare în zona Odesa, Odesa-Nicolaiev. Ceea ce vedem noi acum este că aceste două regiuni sînt bine fortificate. Deci sînt luate în calcul mai multe scenarii și sîntem în dialog permanent cu partenerii noștri, cu vecinii noștri.”

Întrebat direct ce vom face în cazul în care vom fi atacați, neavînd o armată eficientă, Igor Grosu a recunoscut că vom fi nevoiți să cerem ajutor.

„Eu sînt de acord că în toți cei 30 de ani de existență a Republcii Moldova nu s-a investit mai nimic în armată. Noi trebuie să facem tot posibilul să ne apărăm țara și noi o să o apărăm cu sursele pe care le avem și ținînd cont și de sprijinul colegilor din vecinătate. Noi o să cerem ajutor, evident că o să cerem ajutor de la vecinii noștri.”

Totuși în opinia speakerului moldovean nimeni dintre vecinii noștri atît România cît și Ucraina nu își doresc escaladarea situației în zonă.

„Nu cred că este cazul să ne dăm acum cu părerea ce o să facă NATO sau România în cazul dat. Cert este că și cei de la București și cei de la Kiev înțeleg condiția în care ne aflăm noi și bineînțeles că ei sînt interesați ca aici să fie o zonă stabilă, să nu mai apară vreun focar, lucru pe care noi nu ni-l dorim. Nici ei nu și-l doresc.”

Sursa: realitatea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.